De expositie over de Visserstruien in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam toont een collectie met een diversiteit aan ingebreide motieven.
De motieven, zo gaat het verhaal, hadden allemaal een eigen, vaak bezwerende en beschermende betekenis. Vissen was immers levensgevaarlijk en de kans dat een visser niet terugkeerde van de Noordzee was altijd aanwezig. De motieven waren ontleend aan alles waar men mee te maken had: het dagelijks leven, de zee, het strand, het weer, de visserij, de vis, de schepen, de netten, de vlaggen, de touwen en het geloof. Een heel belangrijk motief uit die laatste groep is het godsoog dat beschermt en waarneemt en verbeeld wordt in een schuine ruit. De meeste truien waren rijk van motief. De truien van de Zuid-Hollandse eilanden en de regio Vlaardingen hadden de meeste en mooiste motieven. De Zeeuwse truien hadden doorgaans simpele motieven en waren sober, samenhangend met het Calvinisme en armoede. De truien van de Zijde (tussen Den Helder en Scheveningen) hadden vaak gladde onderkanten en mouwen, terwijl het kwetsbare borstgedeelte motieven had. Het breien van motieven kost meer wol en arme vissersvrouwen moesten daarmee zuinig omspringen.
Mythes
Over visserstruien zijn allerlei mythes: zo zouden verloofden voor hun aanstaande hun lange haren hebben mee gebreid ter versteviging en ter bescherming. Er was natuurlijk veel bijgeloof, maar bewijs daarvan is niet gevonden. Een andere aanname is dat vissers als ze aanspoelden na verdrinking, geïdentificeerd konden worden aan hun trui met specifieke motieven per plaats. Een van de verrassende conclusies uit het onderzoek was dat vrouwen vooral breiden wat ze mooi vonden (mondeling overgeleverd van moeder op dochter) en er om die reden allerlei verschillende truien per plaats te vinden zijn. De vrouwen lieten zich ook door elkaar inspireren, maar gaven er altijd een eigen draai aan. Daarmee staat het idee dat iedere vissersplaats zijn eigen trui had ook enigszins op losse schroeven. De expositie start op 10 april en duurt t/m 1 oktober. Bekijk de agenda voor meer exposities en informatie.