Nat, nat, nat in de regen

Nat, nat, nat in de regen

Nat, nat, nat. Heb jij daar ook zo’n hekel aan, natgeregend te worden? Tegenwoordig lijkt het wel het hele jaar door te regenen. Dat is al vervelend genoeg, nog vervelender is het als je in non-descripte of gewoonweg lelijke regenkleding door die nattigheid heen moet. Gelukkig komen er steeds meer merken op de markt die je ook fashionable door de regen heen loodsen. Dit artikel gaat over regenkleding voor in de stad.

Wat is belangrijk bij een regenjas?
Je wilt natuurlijk vooral weten of je droog blijft in zo’n jas. Alle websites geven aan wat je kunt verwachten, de één wat uitgebreider dan de ander. Let op, is de jas:

  • waterafstotend of waterdicht en zijn de naden afgedicht? *)
  • ademend
  • winddicht 

In mijn zoektocht naar modieuze regenjassen heb ik de volgende Nederlandse merken gevonden die voldoen aan de criteria functioneel en modisch. What’s in a name? We beginnen met:

Happy Rainy Days en Wet&Dry
Happy Rainy Days werd rond dezelfde tijd opgericht als mijn merk Wet&Dry, in 2008. Uit dezelfde frustratie die ik toen ook had: waar is de leuke, modegerichte, kleurrijke regenmode? Ik heb nog restanten van mijn oorspronkelijke collectie jassen waarmee je in zowel in regenachtig of droog weer kunt flaneren. Bestemd voor vrouwen, prijsklasse**: midden.

Happy Rainy Days is uitgegroeid tot een internationaal regenkledinglabel, dat twee keer per jaar een nieuwe collectie lanceert. Bij Happy Rainy Days kan iedere vrouw een model vinden dat bij haar postuur past. Veel vrolijke prints en rijke effen kleuren. Handige functies en comfortabele voeringen. Ook hebben ze gevoerde regenjassen of winterjassen die tegen de regen kunnen. Bestemd voor vrouwen, prijsklasse: midden.

Rain Couture
Heel stijlvol is Rain Couture. Veel trenchcoatachtige jassen, tamelijk klassiek met een moderne twist. Zomerse en winterse uitvoeringen, soms geholpen met een donzen jasje eronder.  Regenjassen met een ruitje, een krijtstreep, hier en daar een kleurtje en soms een vrolijk printje. Ze verkopen zelfs een regenbestendig blazer met capuchon! Voor de fietsers onder ons: kekke regenbroeken. Bestemd voor vrouwen, mannen en kinderen, prijsklasse: hoog.

regenkleding

Rainkiss
Als je op zoek bent naar een poncho, dan vind je bij Rainkiss heel vrolijk makende exemplaren. Gemaakt van100% gerecycled polyester. Bestemd voor vrouwen, mannen en kinderen, prijsklasse: laag, eenheidsprijs van €69.

Om de keuze nog wat te verbreden heb ik ook nog en 3 Scandinavische merken uitgezocht:
Danefae
Verkoopt alleen korte, vrijwel identieke. simpele modellen in diverse vrolijke kleuren en prints. Bestemd voor vrouwen, prijsklasse: midden.

Rains
Ik vind het lastig om de stijl van dit merk te omschrijven. Smart, casual met een ‘edge’ komt het dichtste bij. Sommige damesregenjacks zijn ontworpen om de vrouwelijke contouren te benadrukken, terwijl andere modellen een ruimere pasvorm hebben. De nadruk ligt meer op de vorm dan de kleuren die heel basic zijn. Vooral gericht op de doelgroep 20-35 jaar schat ik in. Bestemd voor vrouwen en mannen, prijsklasse: laag tot hoog.

Ilse Jacobsen
Sportieve look. Gedekte kleuren, met zo nu en dan iets vrolijks ertussen. Ilse Jacobsen verkoopt ook regenlaarzen: van heel stoere enkelhoge stappers tot haar welbekende modieuze veterregenlaarzen. Let op: Dit merk verkoopt ook andere producten die niets met regenachtig weer te maken hebben. Bestemd voor vrouwen, prijsklasse: midden tot hoog.

Meer informatie over regenkleding?
Wil je een algemeen overzicht van wat er zoal op de markt te koop is, ga dan naar:
Hip in de regen, alleen voor vrouwen
Regenpakhuis, voor mannen, vrouwen en kinderen

*) Verschil softshell en hardshell regenjas
Soms lees je de term softshell. Dit materiaal is warmhoudend, waterafstotend en ademend! Zo’n jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas. Wil je meer weten over het verschil tussen waterafstotend en waterdicht?

**)Prijsklasses :
Laag: onder €100
Midden: €100-200
Hoog: boven €200

Tekst en foto’s Erica Pach

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.