Puck & Hans, Couture Locale

Puck & Hans, Couture Locale

Erica Pach bezocht voor K&S de expositie over ontwerpersduo Puck en Hans

Richting het binnenplein van het Amsterdam Museum zie je direct wie over de rode loper (jaja) naar de opening van de tentoonstelling van Puck & Hans gaat. De ene goedgeklede vrouw na de ander en op zijn best geklede man komt voor de lens van MisjaB te staan. Degene die nog een Puck & Hans in haar bezit heeft en deze nog past (want ja, we blijven natuurlijk niet allemaal dezelfde maat) flaneert volop. De fotografe heeft het enorm druk om al dat moois voor haar lens te krijgen. En anders ik wel als ik binnen ben. Zoveel prachtige geklede mensen bij elkaar heb ik er nog nooit gezien!

In het midden in roestkleurige Puck & Hans outfit Louki Boin, voormalig hoofdredacteur Avenue

Wie zijn Puck & Hans? Deze zomer presenteert  het  Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Puck & Hans – couture locale’ over het iconische Nederlandse modeduo ‘Puck & Hans’. Zij genieten in de jaren 70, 80 en 90 grote bekendheid door in het oog springende creaties. Puck & Hans organiseren ook modeshows op typisch Amsterdamse locaties zoals Artis en het Westergasterrein. Het modelabel ‘Puck & Hans’ bestaat uit Puck Kroon (1941) en Hans Kemmink (1947). Hun carrière begint in 1967 met een eigen winkel in Den Haag. In 1971 komt daar een winkel in Rotterdam bij en in 1974 wordt de eerste Amsterdamse winkel geopend aan het Rokin. Als eerste in Nederland verkopen ze, naast eigen ontwerpen, ook kleding van Kenzo en een jonge Jean Paul Gaultier. 

Vroegah – Puck & Hans. De buzz gaat dat er zo’n aparte kledingwinkel in Den Haag is en die wil ik wel eens zien. Ik stap hun eerste winkel binnen. Hoe oud ben ik; 19, 20 jaar? Paarse gevel, mooie spullen, maar helaas, dat kan ik niet betalen. Dat ik me dit bezoek aan de winkel überhaupt nog kan herinneren, geeft aan dat het wel wat bijzonders is eind zestiger jaren. Ik volg de ontwikkelingen van Puck & Hans verder niet, maar ja, als ze op het Rokin komen, dan loop je toch eens langs. Met nadruk zeg ik ‘langs’; ik durf niet naar binnen te gaan. Nog steeds te high end voor mijn budget. En dan in 1998 stoppen Puck & Hans ermee. Mijn budget heeft nooit naar hun winkel kunnen toegroeien. Maar… ik ben wel een enorme vintage fan!

Puck & Hans voor hun eerste winkel in Den Haag

Vintage – Ik koop al tweedehandskleding sinds ik in 1972 in Amsterdam kom wonen. Het Waterlooplein is mijn eerste bron van vreugde. In 2016 is er een tijdelijk Modemuseum in Rotterdam en daar worden niet alleen prachtige vintage stukken tentoongesteld, je kunt ze ook kopen. Kom ik daar toch een Puck & Hans broek tegen. Zit me als gegoten! Ik bazuin graag rond dat ik een broek van dit ontwerpersduo heb aangeschaft. In het prachtige boek van de tentoonstelling kom ik die broek tegen, een model uit 1988 blijkt. En waarschijnlijk één van hun bestsellers, die ze per seizoen variëren in materialen en andere details.

Mijn vintage Puck & Hans broek, gekocht in 2016

Facebook – En dan… weer een buzz. Puck & Hans krijgen een tentoonstelling in het Amsterdam Museum, maar hebben niet genoeg kledingstukken. Ze plaatsen een oproep op Facebook. Ik denk er heel even over om mijn broek ter beschikking te stellen, maar zie er vanaf. Zo bijzonder is die niet in vergelijking met hun andere creaties, denk ik. Puck & Hans krijgen honderden reacties waaronder zelfs liefdesverklaringen voor hun kleding. Gastcurator Maarten Spruijt en fashion consultant Frans Ankoné en natuurlijk Puck & Hans zelf blijken meer dan genoeg keuze te hebben. En zo zijn er naast de collectiestukken, niet eerder getoonde kleding van particulieren te zien.

Tentoonstelling – Maarten Spruijt is een geweldige curator dus is het een feest om over de tentoonstelling te lopen. Het is nog stil; ik heb alle ruimte om overal om heen te draaien (tip: ga meteen om 10 uur ’s morgens). De expo is per thema ingericht. De kleding van allerlei periodes is gemixt met een eigentijdse twist.  Ik pak er enkele uit.

Birds of Paradise – Een enorm kleurenspektakel, de prachtigste zijden en fluwelen stoffen vind je in de hoek Birds of Paradise. Een ode aan bijzondere, eigenzinnige en kleurrijke mensen. Veel zogenaamde ‘colour blocking’: harde kleuren in felle tegenstellingen. Ik voel me wel thuis in deze hoek. Puck & Hans weten niet veel van stoffen als ze beginnen. Ze hebben gehoord dat Thailand wel mooie stoffen heeft en gaan op pad. Onderweg komen ze een Canadees tegen die ze weet te vertellen dat the place to be Bombay is. Later ontdekken ze ook Cambodja. Nu is het heel gewoon dat je overal mooie stoffen kunt kopen, in die tijd is het nog een ware ontdekkingsreis. Ze laten stoffen verven en borduren. “Zelf zien we er ook überhip en kleurrijk uit”, zoals Hans het verwoordt. Zelfs hun auto oogt opvallend. Té opvallend volgens de politie; die vertrouwt het niet en controleert het stel voortdurend. Net zolang tot ze een foutje vinden en de auto letterlijk op de schroothoop belandt. Je hoort de spijt nog in Hans’ zijn stem.

Birds of Paradise. Een ode aan bijzondere, eigenzinnige en kleurrijke mensen

Ongewild in de bruidskleding – Een apart hoekje is voor de bruidskleding ingericht. Ongewild worden Puck & Hans een soort bruidsjurkenleverancier. Vrouwen die op zoek zijn naar iets bijzonders komen bij hen terecht. Ze maken niet speciaal bruidsjurken, maar hun zwierige, ‘hippie’ jurken zijn erg gewild als bruidsjurk. Niet alleen witte exemplaren, maar ook fluweelbruin of dieprood. De jurk met de zilverkleurige blaadjes is het slotstuk op hun 25-jarige jubileumshow in 1993. Model Linda Spierings maakt er een heel spektakel van. Puck krijgt er echter genoeg van. “Misschien niet commercieel, maar we willen altijd anders, iets nieuws bedenken. En eerlijk gezegd, het wordt ons ook te burgerlijk!” Sowieso denken ze niet heel commercieel. “Misschien een beetje dom”,  zegt Puck, “maar wij gingen op ons gevoel af en wat we zelf mooi vonden. “ Bepaalde kledingstukken die goed lopen, herhalen ze pas als er veel vraag naar is. “We zijn geen zakenlui. We gaan liever op zondag wandelen in het dierenpark.”

De rechter bruidsjurk is het sluitstuk op hun 25-jarige jubileumshow in 1993

Powervrouwen – Direct na het uiterst kleurrijke Birds of Paradise kom je bij de Powervrouwen;  zwart/wit kleding met krantenprints van de Herald Tribune. in 1992 studeert dochter Carmen – die al sinds haar vijfde meegaat als haar ouders stoffen inkopen en nu als modefotograaf werkt – af aan de modeafdeling ArtEZ in Arnhem. Haar afstudeeropdracht heeft als thema ‘overload aan informatie’. Zij gebruikt hiervoor de krantenprints van de Herald Tribune om dat tot uitdrukking te brengen. Puck & Hans nemen dit thema over voor hun collectie en breiden het uit met de krijtstreep. Suzy Menkes – indertijd moderedactrice van de Herald – mag van haar hoofdredacteur deze kleding niet dragen, maar zegt tegen Puck & Hans “Ik zou het enig vinden als ik iemand in Parijs met deze kleding zie lopen.”

Bij de Powervrouwen wordt de krantenprint van Herald Tribune samen met krijtstrepen toegepast

 

De klant – Bij sommige tentoongestelde kleding geven klanten commentaar. Rode draad is: kwaliteit, het gevoel hebben speciaal te zijn in de kleding van Puck & Hans. Uniek, sjiek en ook wel excentriek, zijn eveneens woorden die naar voren komen.  Hoe brengen Puck & Hans hun stijl onder woorden? Dat blijken ze lastig te vinden. Uiteindelijk komen ze uit op sensueel-speels en eigentijds elegant. En ik denk dat het inderdaad nog steeds zo is. Heel veel stukken zijn nog altijd goed te dragen, getuige de broek die ik vorig jaar heb aangeschaft.

Het laatste avondmaal – Puck & Hans richten nog eenmaal een etalage in. Hun etalages op het Rokin zijn beroemd in de tijd dat ze daar hun winkel hebben. Mensen lopen er speciaal voor om. Puck leeft zich nog één keer helemaal uit op haar liefde voor borduren. “Het was niet altijd even makkelijk om deze etalage in ons museum in te richten”,  lacht de directeur van Amsterdam Museum in haar openingstoespraak. “Puck & Hans wilden vaak meer vrijheid dan het museum toelaat met museumstukken. Maar zoals iedereen kan zien, het is prachtig gelukt. “In het midden van het Laatste Avondmaal kun je het echtpaar zelf herkennen. Een kleurrijk geheel, Puck & Hans eigen, met al die prachtige stoffen en vormen. Een prachtig sluitstuk van een mooie tentoonstelling.

Nog eenmaal een etalage: Het laatste avondmaal, met Puck & Hans in het midden

Gaat het zien. Het kan nog t/m zondag 3 september 2017

Nog enkele links als je meer over Puck & Hans wilt weten: https://fashionweek.nl/artikel/29sep16-puck-hans-komen-met-expositie-we-zoeken-nog-originals

http://www.bregjelampe.nl/dubbelinterview-puck-hans-en-klavers-van-engelen

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.