Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Christiaan Dior.
Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00 x 1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.
Wat is Ans haar kijk op Christiaan Dior?
Zijn kleding staat voor kwaliteit en vrouwelijke vormen. Hommages maakte ik alleen van couturiers die ik bewonder, dan kun je niet om Christiaan Dior heen. Prachtige vrouwelijke avondtoiletten (die soms wel 30 kilo zwaar waren) en de bijna strenge maar super charmante zwarte kledingstukken met of zonder borduursel. Ik heb een prachtig zwart jasje van wol in de kast hangen, ooit gekocht in een winkel met prachtige vintage. Doordat het een wat ouder model is heeft het wel wat brede schouders, t.o.v het huidge modelbeeld. door de brede schouders lijkt je taille smaller dus dat is alleen maar gunstig.
“Finally, everything that has been part of my life, whether I wanted it to or not, has expressed itself in my dresses” by Dior
Wat bewonder je aan Christiaan Dior?
Twee letters en je weet dat het goed is! Welke vrouw voelt zich niet aangesproken tot de kleding van Christiaan Dior? Wat een icoon! In 1947 had hij een show met zandlopersilhouetten. Intens getailleerde jasjes en plissérokken die haaks stonden op de gangbare mode in die tijd. Het begrip cd- en visueel waren zijn shows een spektakel tot en met Galliano. Dior heeft ooit gezegd dat juist in een crisisperiode je mensen dromen moet aanreiken. Dat deed Dior in 1947 na de oorlog, maar ook nu vind ik dat je kunt wegdromen als je de kleding van Dior ziet.
Geschiedenis Christiaan Dior
Christian Dior geboren op 21 januari (1905-1957) in Granville, Frankrijk. Aanvankelijk studeerde hij politieke wetenschap in Parijs. In 1928 opent hij een kleine kunstgalerie. Later werkt hij voor de Franse hoedenontwerpster Mme Agnès en ontwerpt hij kleding voor de couturehuizen Piquet en Lelong. Na de oorlog wordt Dior aangenomen als ontwerper bij een modehuis in Parijs, dat is geopend door een textielfabrikant Marcel Boussac, waar hij zijn carrière start.
In 1947 start hij in Maison Dior aan 30, Avenue Montaigne met de eerste collectie genaamd ‘Ligne Corolle’ waarvan de naam verwijst naar een botanische term van voor bloemkroon, wat door modejournalisten wordt benoemd als ‘New Look’. Tien jaar lang is hij de bekendste naam van de modewereld en verrast hij elk seizoen de pers, publiek en concurrentie met een nieuwe belijning. Dior had lak aan de kledingrantsoenering van die tijd en zette een nostalgische vorm van vrouwelijkheid neer. Het overdreven vrouwelijke silhouet met enorm wijde, kuitlange rokken en smalle tailles was invloedrijk. De ‘Bar’, een japon met jasje, was een van de best verkopende stukken uit de collectie.
“Women, with their sure instincts, realized that my intention was to make them not just more beautiful but also happier” by Dior
Elke collectie van Dior krijgt een nieuwe stijl zoals: de prinsessenlijn, een met lengtenaden getailleerde jurk waarbij lijfje en rok zonder taillenaad in elkaar overgaan, de H-lijn (verlaagde taille), de A-lijn (term waarmee de silhouet word aangeduid dat vanaf de smalle schouders breed uitloopt naar de rokzoom), de Y-lijn (hierbij ligt de nadruk op de schouders) en de spindle-lijn (zandloper figuur). In de jaren die volgde werd Maison Dior uitgebreid naar 5 verdiepingen en had Dior meer dan duizend mensen in dienst. Vandaag de dag is Maison Dior nog steeds gevestigd aan 30, Avenue Montaigne.
Op 24 oktober 1957 overlijdt Dior onverwachts aan een hartaanval. Bij zijn dood laat hij een imperium na waar 1200 werknemers op 28 plaatsen bezig zijn met de productie van alle onderdelen van de totale look, zoals bont, parfums en accessoires. Zijn jongen assistent Yves Saint Laurent neemt het bedrijf in 1958 over en ontwerpt zijn eerste collectie. Ondanks het succes wordt de leiding hem toch afgenomen omdat men zijn stijl te avant-gardistisch vindt. Laurent werd in die tijd vervangen door Marc Bohan. Hij ontwierp tot aan 1989 conservatieve collecties en werd daarna opgevolgd door de Italiaanse ontwerper Gianfranco Ferré. In 1996 werd John Galliano benoemd tot hoofdontwerper, hij werkte voor Dior tot zijn ontslag in 2011.
Les Rhumbs
Vanaf zijn geboorte heeft Dior een aantal jaar gewoond in de villa ‘Les Rhumbs’ in Granville. Toen hij verhuisde naar Parijs werd Les Rhumbs een zomerhuis voor de familie Dior. In 1932 na de dood van zijn moeder kan het huis niet in handen van de familie blijven vanwege de crisis. Les Rhumbs wordt van de gemeente Greenville en de tuin gelegen aan de villa is vanaf 1937 een openbaar park toegankelijk voor bezoekers. Voor Christian Dior is de tuin van zijn ouderlijk huis een grote inspiratiebron geweest voor zijn ontwerpen. In 1997 opende Les Rhumbs zijn deuren als het ‘Christian Dior Museum’.
Boutiques: De P.C. Hoofdstraat en op de Dam in de Bijenkorf.
Boeken: Vogue over Christian Dior | ISBN: 9789059565623 | € 17,95.
Films: Dior and I | Regisseur Frédérique Tcheng | € 12,25.
Bronnen:
Boeken: Mode ontwerpers | In en uit de mode | Mode in het juiste perspectief | Fabulous fifties fashion
Internet: www.dior.com | www.musee-dior-granville.com