Anti bont met PETA

Anti bont met PETA

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Nederland is opgericht in 1993 als een internationale zusterorganisatie van PETA US die in 1980  is opgericht en in de Verenigde Staten meer dan drie miljoen leden en sympathisanten heeft.

Recent heeft PETA een reportage over de Russische bontindustrie op de website gepubliceerd. Uit (schokkende) videobeelden opgenomen door onderzoekers van PETA Azië blijkt dat medewerkers konijnen met een metalen pijp sloegen en hun koppen afhakten terwijl ze nog bij bewustzijn waren, chinchilla’s elektrocuteerden en hun de nek braken en dieren aan andere gruwelen onderwierpen op vijf pelsdierhouderijen. Een medewerker van een van de bedrijven zei dat de pelsdierhouderij huiden verkocht aan Kopenhagen Fur, naar eigen zeggen het grootste bontveilinghuis ter wereld. Een ander bedrijf dat door PETA Azië werd onderzocht levert huiden aan veilinghuis Saga Furs. PETA en haar zusterorganisaties leggen al tientallen jaren dierenmishandeling bloot op pelsdierhouderijen over de hele wereld, en deze meest recente reportage toont aan dat er niets is veranderd.

“Het winkelend publiek moet erop alert zijn dat er achter elke bontjas, -kraag, of -manchet een vieze draadkooi, een krijsend dier en een met bloed besmeurde slachtvloer schuilgaat”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA roept alle modemerken en detailhandelaren op om deze gekwelde dieren vrede te bieden door bontvrij te worden.”

Ontwerpers die hebben geweigerd met bont te werken zijn onder andere: Gucci, Stella McCartney, Versace, Vivienne Westwood, Calvin Klein, Burberry, Chanel, Prada, Jean Paul Gaultier en vele anderen. Op de website bontvoordieren staat een lijst met kledingmerken die geen bont verwerken in hun collectie

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.