Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

february, 2021

13feb(feb 13)11:00 am18jul(jul 18)11:00 amHaute Bordure

Haute Bordure

Event Details

Van 13 februari t/m 18 juli 2021 presenteert het Fries Museum een grote tentoonstelling over borduren in de mode. De revival van het ambacht bij grote modehuizen en hedendaagse ontwerpers wordt in historisch perspectief geplaatst aan de hand van vier eeuwen borduurwerk. Kleding en accessoires uit de eigen collectie worden aangevuld met historische en eigentijdse creaties. Van een avondjurk met rinkelende bellen van Viktor & Rolf t/m gouddraad versierde schoenen uit 1620 en een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima. Voor het eerst ontstaat er een duidelijk beeld van de rol die handgemaakt borduurwerk inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis. In de tentoonstelling laat het Fries Museum zien hoe borduurwerk werd en wordt gebruikt om mee te pronken: van fluwelen, met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima.  De tentoonstelling laat het ambacht van borduurkunst zien en zoomt in op trends door de jaren heen. Er bestaan honderden verschillende borduursteken en -technieken, van de kettingsteek tot de steelsteek en van Bargello tot Zaans stikwerk.
Bezoekers ontdekken de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat, met luxe materialen als gouddraad, zoetwaterparels en zijde, maar ook het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Met borduurwerk laat de drager zien bij een groep te horen óf zich juist te onderscheiden. Bovendien speelt fijn, wit borduurwerk een grote rol bij belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk. Maar bovenal vormt borduurwerk een belangrijk onderdeel van de laatste mode waar vrouwen én mannen al eeuwenlang mee gezien willen worden.  

Hoewel borduurwerk nooit uit de mode is geraakt, is er een hernieuwde belangstelling voor het eeuwenoude ambacht bij de grote modehuizen.

Viktor & Rolf brengen zelfs een heuse ode aan borduurwerk met een avondjurk uit hun eerste haute couture collectie. Onderdeel van de jurk is een borduurring, bedoeld om de stof tijdens het borduren op spanning te houden. Met de omlijsting leggen de ontwerpers nog meer nadruk op de handgeborduurde details. Ook in het straatbeeld zien we geborduurde kleding en accessoires terug als reactie op de onpersoonlijke massaconfectie. Deze herleving bewijst dat borduurwerk meer is dan alleen decoratie: het laat zien wie je bent of wilt zijn.   

Bij de tentoonstelling organiseert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Zo kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken in de hal van het museum. Er ontstaat een gezamenlijk borduurwerk waaraan iedereen een steekje bij kan dragen. Daarnaast wordt in samenwerking met Crafts Council Nederland een aantal masterclasses borduurkunst georganiseerd, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht met enige borduurervaring. Meer activiteiten zijn binnenkort te vinden op de website van het museum.  

Fries Museum

Bij Haute Bordure verschijnt de gelijknamige publicatie met bijdragen van Eveline Holsappel en Anne-Marie Segeren, onder eindredactie van Karin Gaillard en uitgegeven door Uitgeverij Waanders & de Kunst. Het boek gaat in op vier eeuwen borduurwerk; makers en dragers, gebruikte materialen en technieken, inspiratiebronnen en symboliek. Het boek is voor € 24,95 verkrijgbaar bij de museumwinkel.

haute bordure
Viktor & Rolf, Dots (collectie: first couture collection), 1997-1998, collectie Groninger Museum. Foto: Heinz Aebi.

more

Time

February 13 (Saturday) 11:00 am - July 18 (Sunday) 11:00 am

Location

Fries Museum

Wilhelminaplein 92 8911 BS Leeuwarden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X