Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

october, 2021

14oct(oct 14)12:00 am09jan(jan 9)12:00 pmKijken met je handen

Kijken met je handen

Event Details

Ter ere van The Hague Fashion Week organiseert Escher in Het Paleis de expositie Kijken met je handen met aanraakbare mode van de Nederlands-Curaçaose ontwerper Michelangelo Winklaar. Geïnspireerd door zijn slechtziende moeder heeft Winklaar een experimentele expositie ontwikkeld waarbij hij blinden en slechtzienden een modecollectie laat ervaren door middel van tast. Waar een modecollectie in een museum normaliter vooral niet aangeraakt mag worden, nodigt Winklaar het publiek uit hun tastzin te gebruiken.

De expositie, geïnspireerd door Paleis Lange Voorhout en M.C. Escher, sluit aan bij de missie van Escher in Het Paleis om actief inclusief te zijn voor doelgroepen die wellicht minder geneigd zijn een museum te bezoeken. Niet alleen blinde en slechtziende bezoekers zullen van Winklaars collectie kunnen genieten, ook ziende bezoekers krijgen de kans om mode op een geheel nieuwe manier te ontdekken.

De door Winklaar ontwikkelde collectie is een ode aan zijn vaderland Curaçao. Voor deze kleurrijke kledingstukken haalt hij onder meer inspiratie uit de natuur, met als middelpunt de kenmerkende gele Kibrahacha-boom. Speciaal voor de tentoonstelling kiest Winklaar voor een diversiteit aan silhouetten, stoffen en technieken. Zo ervaart de bezoeker het gewicht van een zware, ruwe paillettenstof, maar ook de vluchtigheid van een lichte zomerse tule. Een ranke avondjurk wordt afgewisseld met de vormen van een volumineuze hoekige jaren 80-blazer. Zo is er voor ieders vingers een palet aan aanrakingen te ontdekken.

Kenmerkend voor het werk van Winklaar (1983, Willemstad) zijn de vrouwelijke vormen, een mix aan texturen en het gebruik van ambacht en handwerk. In de collectie voor deze tentoonstelling komt dit onder andere terug in het gebruik van spiraal-baleinen, het aanbrengen van hoogwaardig borduurwerk en handgeschilderde bloemen. Ook duurzaamheid is belangrijk voor hem: zo gebruikt hij graag materiaal dat gezien wordt als restmateriaal uit de textielindustrie. Winklaar vindt voor zijn kledingstukken inspiratie in zowel het Nederlandse modebeeld als de kleurrijke cultuur en natuur van Curaçao.

Aanraakbare Mode van 14 oktober 2021 t/m 9 januari 2022, Escher in het Paleis

more

Time

October 14 (Thursday) 12:00 am - January 9 (Sunday) 12:00 pm

Location

Escher in Het Paleis

Lange Voorhout 74

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X