Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

september, 2021

18sep(sep 18)12:00 am03apr(apr 3)12:00 pmMAISON AMSTERDAM

Maison Amsterdam

Event Details

In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

De tentoonstelling presenteert ruim 150 creaties, historische en hedendaagse, die verhalen over Amsterdam als modestad met een geheel eigen signatuur. MAISON AMSTERDAM gaat op zoek naar het Amsterdamse in het modebeeld van deze vrijzinnige en creatieve stad, die we koesteren als de stad waar alles kan. Het is de eerste grote modetentoonstelling met de stad Amsterdam als kern.

Haute couture meets jongerenstijlen Iconische haute couture en innovatieve designs krijgen een plek naast revolutionaire trends, zoals als de minirok en de punkjas. Het zijn stijlen die voortkwamen uit de jongerencultuur, zoals de hippies op de Dam, graffiti en de punkbeweging, die zichtbaar een spoor trokken door de stad.

Te zien zijn bekende couturiers uit de vorige eeuw als Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf en vele anderen. Ook krijgt de nieuwe generatie een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah en Patta. Nadruk komt te liggen op de individuele kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid, door de ogen van de ontwerper of juist de drager. Nauw verbonden met actuele thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit in de breedste zin van het woord.

Naast de expositie is er ok nog de Catwalk Club: theateravonden over vier mode-iconen en legendarische Amsterdamse nachtclubs.

Speellijst Catwalk Club in De Nieuwe Kerk

Icoon: Fong Leng
Data: 7, 8 oktober 2021
Setting: Richter 70’s/80’s
Spel: Bo Bojoh

Icoon: Frank Govers
Data: 21, 22 november 2021 Frank Govers
Setting: Paradiso 60’s/70’s
Spel: Vastert van Aardenne, muzikaal aangevuld door Sven Ratzke

Icoon: Marlies Dekkers
Data: 16, 17 december 2021 Marlies Dekkers
Setting: RoXY 90’s
Spel: Dewi Reijs

Icoon: Daily Paper
Data: 23, 24 januari 2022
Setting: Bitterzoet ’10s
Spel: Fahd Larhzaoui

Dresscode
Het publiek krijgt voor de clubavonden een dresscode mee om de clubsfeer en de periode extra kracht bij te zetten. Ze worden geprikkeld om creatief en uniek te zijn en dat uit te dragen via hun kleding. De voorstellingen zijn daarmee niet alleen prachtige en ontroerende verhalen, maar ook events die het publiek zullen inspireren om daarna het leven te vieren in De Nieuwe Kerk die op dat moment een dansvloer wordt met verschillende dj’s.

Maison Amsterdam in de Nieuwe Kerk, Amsterdam van 18 september 2021 t/m 3 april 2022

Credits foto: Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

more

Time

September 18 (Saturday) 12:00 am - April 3 (Sunday) 12:00 pm

Location

De nieuwe kerk Amsterdam

Dam te Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X