Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

june, 2019

29jun01novMannenpak

Event Details

Broek, vest en jas: al jaren vormen ze een drie-eenheid voor elke man. Voor de Zeeuwse man uit de twintigste eeuw is dat niet anders. In deze tijd heeft elk dorp in Zeeland zijn eigen boerenkleermaker. Hij kent de mannen en hun lijven. Hij maakt pakken op bestelling en rondt zijn werk af met zijn kenmerkende signatuur in de vorm van een uniek stiksel. De pakken die tentoongesteld worden, tonen ondanks de bijna identieke vorm een landschap aan verschillen. Door dragen, werken, verslijten en verstellen zijn de sporen van het gebruik te herleiden. Wie is de man die in dit pak woont? Zijn pak verraadt zijn geloof, zijn werk en zijn functie binnen de gemeenschap. De constructie en juist ook de deconstructie geven het pak een eigen gezicht.

Vanaf het jaar 2000 is er geen oorspronkelijke drager meer. Met uitzondering van liefhebbers van het oude Zeeland verdwijnt het traditionele Zeeuwse mannenpak uit het straatbeeld. Dat dit pak tot vandaag de dag zijn charme nog niet verloren heeft, bewijzen modeontwerper Monique van Heist en de jonge fotograaf Ruben Abel. Monique van Heist gebruikt het pak als basis voor haar nieuwe ontwerp voor een uniform voor medewerkers van het Zeeuws Museum. Ruben Abel maakte voor de tentoonstelling een serie zwart-witfoto’s, waaronder het campagnebeeld.

Deze expositie is wellicht een leuke aanvuling op het artikel in editie 51 over de veranderingen die het mannenpak heeft ondergaan. Het mannenpak is onderdeel van de expositie Mode en Streekdracht. www.zeeuwsmuseum.nl 

 

more

Time

June 29 (Saturday) 1:00 am - November 1 (Sunday) 1:00 am

Location

Zeeuws Museum

Abdij(plein) 4331 BK Middelburg

X