Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

april, 2017

27apr(apr 27)1:00 am11jun(jun 11)1:00 amOranje Boven!

Event Details

Oranje Boven! Koninklijk Textiel | Meesterstukken

Bij een feestelijke gebeurtenis of bij een bezoek aan de stad  is het al eeuwenlang een traditie om damasten tafelgoed aan te bieden aan de Koninklijke familie. Ontwerper Jan Taminiau heeft hiervoor in opdracht van het  Textielmuseum een tafellaken en vijftig bijbehorende servetten ontworpen.  Het damasten tafelkleed is geïnspireerd op de cirkel van het leven. En vertelt het verhaal van een leeuw die opgroeit van welp tot leeuw. Het Textielmuseum is de enige plaats in Nederland waar nog steeds damast wordt vervaardigd. Het proefmodel en het maakproces van het tafellinnen is samen met de beroemde inhuldigingsjurk en de cape van Koningin Maxima, te bewonderen in het museum. De stukken worden tentoongesteld in het Textiellab tussen de moderne machines waar maandenlang aan het damasten tafellaken is gewerkt.

Het textiellab zoekt altijd de grenzen op van de mogelijkheden van de machines. Het was een enorm uitdagend project en nog nooit waren de afmetingen van het unieke en bijzondere tafellaken zo groot. Voor de tentoonstelling is speciaal een op maat gemaakte vitrine ontwikkeld. Niet alleen het proefmodel wordt getoond, maar ook zijn er delen van het maakproces te zien om de bezoeker mee te nemen in het realiseren van een damast.

De tentoonstelling ‘Oranje Boven! | Koninklijk Textiel – Meesterstukken’ is afgelopen vrijdag 28 april officieel geopend door Burgemeester Noordanus.

Naast het damasten tafellaken en de cape en japon die Koningin Maxima droeg tijdens de inhuldiging in 2013 wordt sinds 28 april ook de jurk en cape van Koningin Maxima gedragen tijdens Konings dag 2017 tentoongesteld in het TextielLab. De stof, gebruikt voor de cape van de Koningin is onder regie van Taminaiu ontwikkeld in het TextielLab. Hij koos voor een donkerblauwe chenille met rauw, wollig en matte uitstraling, die in contrast staat met de overloop naar een glanskatoen in oker, met glanzende en gladde textuur. De donkerblauwe jurk van de Koningin is gemaakt van een combinatie van zijde crêpe Georgette en organza. In een dégradé om het lichaam heen zijn donkerblauwe en okerkleurige gesmokte ribbanden, smalle metalen kettingen en kristallen geborduurd. Voor de fascinator (haaraccessoire) zijn dezelfde materialen en technieken gebruikt.

 

www.textielmuseum.nl

more

Time

April 27 (Thursday) 1:00 am - June 11 (Sunday) 1:00 am

X