Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

october, 2019

12oct(oct 12)1:00 am08mar(mar 8)1:00 amSMUK. Decoratie in de mode: een show-off

Event Details

Het verhaal van SMUK start in de achttiende eeuw: hét hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk én het moment waarop zelfs de heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten.  De rococo is ook de tijd waarin de ambachten als le brodeur, le plumassier, le rubannier helemaal doorbreken en beschreven worden door Diderot en d’Alembert in hun Encyclopédie. De industriële revolutie in de negentiende eeuw brengt alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant.
 
Aan de andere kant van het spectrum belicht de expo de meest experimentele technieken van de laatste jaren zoals lasercutting en 3D-printing. Deze tijdreis doorheen de wereld van opsmuk en versiering ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van de creaties. Modehuizen zoals Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen stelen de show in Modemuseum Hasselt.

SMUK is niet alleen een visuele streling voor het oog. De tentoonstelling laat de bezoeker op een unieke wijze kennismaken met de evolutie en de verschillende decoratietechnieken. Dankzij de samenwerking met MIA.H maak je een eigen sierspeld of manchetknoop aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing. De andere wonderkamer onthult de inrichting van een klassiek atelier van de borduurder, de pluimen- en de bloemenwerker.

Bij de tentoonstelling wordt een gelijknamige publicatie uitgegeven. Dit boek bundelt voor het eerst wetenschappelijke inzichten in decoratieve opsmuktechnieken in de luxemode-industrie. Internationale curatoren en onderzoekers geven een heldere kijk op de verschillende technieken, de socio-economische achtergrond en de visuele en esthetische waarde van deze decoratieve creaties. Ze brengen vernieuwende standpunten over luxe, de ateliers, de rol van decoratie in de mode en versiering in de garderobe van de man. Auteurs: Karolien De Clippel, Corinne Thépaut, Florence Müller, Peter McNeill, Romy Cockx, Rebecca Devaney, Anaïs Huyghe, Eve Demoen, Nadia Albertini.

more

Time

October 12 (Saturday) 1:00 am - March 8 (Sunday) 1:00 am

Location

Modemuseum Hasselt

Gashuisstraat 1, 3500 Hasselt

X