Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

december, 2019

01dec1:00 am12apr(apr 12)1:00 amThe Hoodie

The Hoodie

Event Details

The hoodie loopt mee in de voorhoede van de mode en wordt gehypet als trend en must-have item. De tentoonstelling The Hoodie verkent de rol die dit controversiële kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. De hoodie biedt veel verhalen: over sociale ongelijkheid, jeugd- en subcultuur, politiegeweld, racisme, privacy, angst en stijl. Het is een kledingstuk dat allerlei sociale en culturele constructies communiceert; afhankelijk van geslacht, locatie, leeftijd, afkomst en gedrag van de drager, maar ook van de vooroordelen en politieke overtuiging van de kijker. De hoodie werd door kledingproducent Champion uitgevonden in de jaren ‘30 voor werklui en is nu, mogelijk, het laatste politieke kledingstuk binnen de Westerse mode. Curator Lou Stoppard creëert met The Hoodie een dynamische tentoonstelling waarin kunstwerken, kledingstukken, publicaties, digitale opnames, social media posts en andere voorwerpen samenkomen. De tentoonstelling verkent verschillende, elkaar soms kruisende thema’s waaronder de opkomst van de beveiligingscultuur en gezichtsherkenning, muziek en subcultuur en het debat over gender fluidity. The Hoodie onderzoekt deze thema’s in relatie tot het kledingstuk en daagt de bezoeker uit om opnieuw standpunt in te nemen. De tentoonstelling toont de evolutie van de hoodie in de jaren ‘30 tot icoon van streetwear.
De tentoonstelling toont werk van onder andere Campbell Addy, John Edmonds, Sasha Huber, Rick Owens, David Hammons, Lucy Orta, Thorsten Brinkmann, Vetements, Vexed Generation. Twee speciale opdrachten zijn uitgeschreven aan kunstenaars Bogomir Doringer en Angelica Falkeling. Lou Stoppard is schrijver, onafhankelijk curator en editor-at-large bij SHOWstudio.
Bij The Hoodie verschijnt een digitale publicatie waarin nieuwe essays, interviews en visuals zijn opgenomen. Het eventprogramma van lezingen en workshops wordt in oktober aangekondigd.  www.hetnieuweinstituut.nl

 

more

Time

December 1 (Sunday) 1:00 am - April 12 (Sunday) 1:00 am

Location

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25, 3015 Rotterdam

X