Vakblad Kleur & Stijl

Vakblad voor de Imago Consultant, Modestylist, & Personal Shopper

february, 2021

13feb(feb 13)2:16 pm24may(may 24)2:16 pmVoices of Fashion

voices of fsahion

Event Details

Modeconservator Ninke Bloemberg en modeactivist, co-curator en Diversity Rulesoprichter Janice Deul onderzoeken in de multidisciplinaire tentoonstelling hoe Zwarte ontwerpers de modewereld hebben beïnvloed, welke stereotyperingen er leven en hoe er naar schoonheid wordt gekeken.

De tentoonstelling opent met een feest aan couture van (inter)nationale Zwarte ontwerpers. De start vormt een heel persoonlijke installatie van Thebe Magugu, die deze collectie ook presenteerde tijdens de Fashion Week in Parijs. Hij is tevens winnaar van de prestigieuze LVHM-prijs. De Zuid-Afrikaanse filmmaker en fotograaf Kristin-Lee Moolman maakte foto’s en een film met werk uit zijn collectie, tezamen met de uit Sierra Leone afkomstige stylist Ib Kamar. In de tentoonstelling mag Virgil Abloh, creatief directeur mannenmode van Louis Vuitton en oprichter van het label Off-White, niet ontbreken. Van zijn hand zijn meerdere ensembles te zien, zoals het zwart-witte mannenpak, bestaande uit een wollen pantalon en jas met wat lijkt op een klassiek pied-de-poule patroon. Eenmaal van dichtbij bekeken, blijkt het motief een herhaling van het Afrikaanse continent te zijn. Van Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh zijn binnen de tentoonstelling twee ensembles te zien, één die zij creëerden voor Nina Ricci, bestaande uit een zijden pantalon en blouse en hun kenmerkende ‘bucket hat’. Daarnaast wordt er een iconisch ontwerp van hun eigen label Botter getoond.

Maria Grazia Chiuri, de allereerste vrouwelijke hoofdontwerper van modehuis Dior, werkte voor Dior’s Resort collectie 2020 samen met de Afrikaanse designer Pathé Ouédraogo – oftewel Pathé’O – in een ode aan het Afrikaanse continent. Te zien zal zijn een indigokleurige toile-du-jouy rok en jasje. De samenwerking belichaamde de identiteit van de gehele collectie. Ook een iconische donzen avondjurk van Moncler ontbreekt niet. Hiervoor ging Valentino’s creatief directeur Pierpaolo Piccioli een samenwerking aan met het Ethiopische label Lemlem van model en ontwerper Liya Kebede. De Surinaams-Nederlandse Marga Weimans startte in 2006 haar eigen label en presenteerde diverse succesvolle collecties waarin ze thema’s als identiteit, technologie en schoonheid onderzoekt. Uit de Power of my Dreams-collectie, waarin ze traditionele Afrikaanse wax prints een nieuwe betekenis gaf, is een outfit te zien. Daarnaast tonen we een imposante zwarte avondjurk uit haar collectie Debut, waarover ze zegt: ‘Het is mijn eerste collectie, waarin ik, met de archetypische baljurk als basis, een verhaal vertel over de sublieme en verleidelijke schoonheid van het Parijse couturelandschap. Dit meng ik met de horror van de slavernij waar de mode-industrie uit voortgekomen is. Bloed, zweet en tranen van ambitie mengt zich met bloed, zweet en Politieke en sociale boodschappen vinden we ook terug in bijvoorbeeld de veelkleurige streetwear collecties van Priya Ahluwalia. Haar ontwerpen zijn altijd gericht op duurzaamheid, zo creëerde ze van Adidas ‘deadstock’ een reeks nieuwe ontwerpen. Ook de werken van Farida Sedoc, kunstenaar, ondernemer en oprichter van HOSSELAER zijn doorspekt van statements. Speciaal voor Voices of Fashion maakte ze een installatie met een selectie T-shirts uit haar privéarchief.

Zwarte vrouwen werden en worden regelmatig gemarginaliseerd. Hun expertises, schoonheden en lichaamsvormen worden nauwelijks gevierd en hun natural Black hair als ‘onprofessioneel’ beschouwd. De cosmeticabranche, met zijn beperkte kleurpaletten, leek hen evenmin te zien. Al decennialang zetten Zwarte vrouwen zich in om dit te veranderen. Ruim een halve eeuw na dato is het streven om de schoonheid van met name Zwarte vrouwen zichtbaar te maken, nog altijd actueel, ondanks dat er wel een kentering lijkt plaats te vinden. De tentoonstelling gaat vergezeld van een rijk geïllustreerd boek met unieke interviews en diverse long-reads. Het boek is onder meer verkrijgbaar in de Museumwinkel en via Uitgeverij Waanders&DeKunst.

Ontdek meer en laat je inspireren tijdens de Voices of Fashion multimediatour. van 13 februari t/m 24 mei 2021 Centraal Museum Utrecht

foto AiRich

more

Time

February 13 (Saturday) 2:16 pm - May 24 (Monday) 2:16 pm

Location

Centraal museum

Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X