Ja je leest het goed. Stof uit de oven. Het Japanse modehuis Issey Miyake heeft zijn Spring Summer collectie 2016 van een nieuw type stof gemaakt of moeten we zeggen gebakken? De stof die Miyake gebruikt wordt bewerkt met een, op warmte reagerende, pasta die in golvende horizontale en verticale lijnen is aangebracht. Tussen deze golvende lijnen worden diverse kleuren aangebracht. Daarna wordt de stof gebakken in oven die normaliter gebruikt wordt voor het maken van prints op kleding. Net als bij het bakken van een brood zwelt ook hier de grondstof (in dit geval stof). De speciaal aangebrachte pasta doet zijn werk waardoor de stofproporties toenemen en een drie dimensionaal geplooid effect ontstaat. Met deze relatief eenvoudige techniek kunnen oneindig veel effecten mee worden gecreëerd aldus Miyake. De gelaagde stof veert zachtjes mee op de beweging van het lichaam waardoor een regenboog aan kleuren zich openbaart. Het idee voor gebakken strech is afkomstig van Issey Miyake’ s ontwerper Yoshiyuki Miyamae. En zoals het altijd gaat bij het ontwikkelen van iets nieuws heeft ook Miyamae veel geexperimenteerd verbeteringen door gevoerd. Wil je zien hoe het bakproces verloopt klik dan hier voor de video. https://vimeo.com/150625382
Plooien en het experimenteren met stoffen en 3D effecten zijn nog immer de handtekening van dit Modehuis. Miyake is ook de bedenker van de 3D stoom strechtechniek. De stoom zorgt bij een polyester stof voor een ongebruikelijke textuur. Door de stoom krimpen bepaalde delen van de stof waardoor andere delen juist meer naar voren komen, met een 3D effect tot gevolg. Wil je meer zien van de zomercollectie van Miyake klik dan hier.