Design Contest

Design Contest

Het TextielMuseum en BANK15 organiseren een wedstrijd waarbij het gaat om het ontwerpen van een duurzaam kledingontwerp op basis van tweedehands textiel. De twee winnende concepten worden in een speciale textiele microfactory in de najaarstentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ in productie genomen. Iedereen is welkom t/m 30 mei 2021 een voorstel in te sturen. 

Met de ontwerpwedstrijd roepen het TextielMuseum en BANK15 jonge makers op na te denken over een duurzame toekomst van kleding. Suzan Rüsseler, conservator bij het TextielMuseum, licht toe: ‘De textielindustrie is, op olie na, de meest milieuvervuilende industrie en kent vele sociale misstanden. Voor de productie van de enorme hoeveelheden textiel en kleding betalen mens en milieu een zware tol. En toch verdwijnt een groot deel van de kleding nooit verkocht of weinig gedragen in ons huisvuil of in tweedehandszaken of de shreddermachines van textielrecyclingbedrijven. Met deze ontwerpwedstrijd nodigen we mensen uit actief mee te denken over een duurzame invulling van post-consumer textiel, met creatieve modeontwerpen.’ De winnende concepten van de Design Contest maken later dit jaar onderdeel uit van de textiele microfactory in de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, waar ze voor bezoekers in productie worden genomen.

Van post-consumer textiel naar duurzame mode: Uitgangspunt voor de ontwerpwedstrijd is de vraag: Hoe kun je als ontwerper post-consumer textiel transformeren tot duurzame mode? De microfactory in de expositie geeft inzicht in de totstandkoming van textiel en brengt meerdere werkprocessen, die normaal verspreid plaatsvinden in gespecialiseerde fabrieken, samen op één plek. In de Design Contest worden creatieve makers uitgedaagd om voor deze microfactory een verrassend en draagbaar kledingstuk of kledingset te ontwerpen van post-consumer textiel. Onder begeleiding van studenten van het ROC Tilburg, School voor Mode, worden de ontwerpen ter plekke in de microfactory vervaardigd. Museumbezoekers laten er voor een kleine bijdrage een ontwerp op maat maken. Ze hebben de keuze uit een van de winnende ontwerpen uit de Design Contest of een van de ontwerpen van de bekende Nederlandse vormgever Christien Meindertsma.

Long Live Fashion! expositie : De Design Contest vindt plaats in aanloop naar de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, die 25 september 2021 opent voor publiek. De expositie is een samenwerking van het TextielMuseum met ontwerpers Christien Meindertsma, Harm Rensink / New Order of Fashion en het Tilburgse Wolkat, bedrijf voor circulaire textielrecycling. De tentoonstelling zoomt in op de vraag hoe we een circulaire keten van textiel kunnen realiseren, in het bijzonder als consument en ontwerper. Hoe gaan we om met kleding? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? Kloppend hart van de tentoonstelling is de microfactory, waarvoor Wolkat het textiel levert. Na inzameling en sortering op kleur en kwaliteit, verwijdert het bedrijf ritsen, labels en knopen. Het textiel dat overblijft, wordt gerecycled tot nieuwe stof en krijgt vervolgens in de microfactory een nieuw leven als fashion item. 

Deelname: Deelnemers aan de ontwerpwedstrijd sturen uiterlijk 30 mei 2021 hun ontwerp, concept met motivatie (max. 300 woorden) en drie foto’s van het prototype in (op een model gedragen). Na sluiting beoordeelt de jury alle inzendingen en wordt op 11 juni de shortlist van vijf geselecteer-de makers bekendgemaakt. Nadat de jury met deze vijf makers in gesprek is gegaan, volgt op basis hiervan op 1 juli de aankondiging van de twee definitieve winnaars. Meer informatie over de Design Contest, de aanleverspecificaties en het aanmelden is te vinden op de website textielmuseum.nl/designcontest2021

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.