Het geheim van Madame Vionnet

Het geheim van Madame Vionnet

Op 20 januari 2018 en 7 april 2018 verzorgt modevormgever Rianne van de Steen de masterclass Het geheim van Madame Vionnet. Deze masterclass sluit naadloos aan op de tentoonstelling 1920’s Jazz Age / Fashion & Photographs in het Textielmuseum in Tilburg.
In deze masterclass verkennen de deelnemers de uitdagende technieken van Madeleine Vionnet, de legendarische Franse mode-ontwerper. Madeleine Vionnet ( 1876-1925) wilde kleding maken die uitging van de natuurlijke vormen van het vrouwelijke lichaam. In de jaren 20 ontwikkelt ze daarvoor geheel eigen interpretaties van de bestaande technieken.
De meest bekende techniek is het schuin op de weefdraad knippen van de patroondelen uit de stof, met andere woorden: de bias-cut. Daarnaast drapeert ze de stof op een kleine pop, een eigen vorm van moulage. Zo kan ze elk patroon in een drie-dimensionale vorm ontwikkelen.

De volgende thema’s komen in de masterclass aan bod:

•Wat is het geheim van de manier waarop Madame Vionnet haar modellen ontwerpt?
•Hoe kun je deze technieken zelf toepassen en omzetten in een patroon?
•Welke stoffen zijn juist wel of helemaal niet geschikt?

Aanmelden kan via info@riannevandersteen.com

Rianne van der Steen: Rianne van der Steen is als modevormgever in het bijzonder bezig met de technische constructie van kleding en heeft als docent veel ervaring in het overbrengen van het hoe en wat van deze technieken aan geïnteresseerde mode-makers. Na haar opleiding werkte zij bij verschillende iconische mode-ontwerpers, zoals Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Isabell Kristensen, Robert Cary-Williams, Bruce Oldfield en bij Nederlandse labels als Cora Kemperman en The People of the Labyrinths. Zij heeft haar eigen mode-atelier Rianne van der Steen Couture en ontwikkelt op dit moment een capsule collectie die haar visie op het modemaken weerspiegelt.
www.riannevandersteen.com

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.