Jubilaris Paul Schulten in de schijnwerper

Jubilaris Paul Schulten in de schijnwerper

Paul Schulten zit dit jaar 20 jaar in het modevak en is een gevestigde naam in de Nederlandse modewereld. De redactie van K&S feliciteert Paul dan ook van harte met dit jubileum en kijken met plezier terug naar het exclusieve interview in 2012 (editie 24). Daar waar veel modeontwerpers stoppen met het ontwerpen en maken van Haute Couture is daar bij Paul zeker geen sprake van. Haute Couture is een kwalitatief hoogstaand ontwerp waar heel veel handwerk bij komt kijken.

paul schulten

Ook heeft Paul inmiddels zijn tweede bedrijf Suited Corporate Fashion opgericht en produceert confectiecollecties, bedrijfskleding en Corporate Fashion. In de loop der jaren heeft hij succesvolle projecten ontwikkeld voor Martinair Promotion, Dutch Bird, de front office evenals het personeel van het twee sterren restaurant ‘Le Ciel Blue’ van het Okura Hotel, Guerlain Benelux, Dela Uitvaartverzorging, Air Holland en Grand Hotel Huis ter Duin.

paul schulten

Bij Paul Schulten geen traditioneel verhaal over het maken van poppenkleertjes in zijn vroege jeugd. De belangstelling voor tekenen en mode ontstond pas in de laatste jaren van zijn Atheneum opleiding aan het Sint. Stanilas college in Delft. Zijn beslissing om het modevak in te gaan was dan ook een rationele overweging om de techniek van het modevak te leren. Tijdens de opleiding MTS voor Mode en Kleding in Den Haag werd de interesse in mode en speciaal in Haute Couture bij Paul Schulten verder aangewakkerd. Na het voltooien van deze opleiding ging hij aan de slag bij Edgar Vos. Anderhalf jaar later besloot hij zijn kennis in de confectie te verbreden en trad achtereenvolgens in dienst bij Van Gils, Interface Fashion en Claudia Sträter. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het vak en kon zich een vakman pur sang noemen. Ook bleef hij voor Edgar Vos werken en werd hij in 1995 door Edgar en zijn partner Geert Eijsbouts benaderd of hij de assistent wilde worden van Edgar. Dit hield in dat Paul naast de functie van assistent ontwerper ook verantwoordelijk zou worden voor de coupe van het bedrijf Edgar Vos. Vier jaar later vroegen beide heren Paul of hij het modehuis Edgar Vos wilde overnemen c.q. voortzetten. Zij introduceerden Schulten bij hun klanten, de media en zorgden voor een pand op de P.C. Hooftstraat waar Edgar na zijn officiële afscheid nog een jaar bleef werken voor zijn en Pauls cliënten. Tot aan zijn dood in 2010 is Edgar altijd de adviseur en het klankbord van Paul geweest.

Paul Schulten heeft ook veel Bekende Nederlanders gekleed waaronder onder andere Linda de Mol, Eva Jinek, Tatjana Simic, Astrid Joosten, Willeke Alberti, Mies Bouwman, Ans Markus, Erica Terpstra, Carolina Dijkhuizen en vele anderen. Voor violiste Tosca Opdam  ontwerpt en maakt Paul alle kleding voor haar optredens. Zo ook de japon voor haar optreden in Carnegie Hall in New York voor de wereldpremière van ‘Nord Atlantic Light’. Het bijzondere hieraan is dat voor dit evenement vier kunstvormen zijn samengebracht te weten schilder Willem de Kooning, componist Robin de Raaff, couturier Paul Schulten en Tosca Opdam zelf. Vanuit de Amerikaanse pers kwamen lovende kritieken over deze unieke en bijzondere samenwerking.

paul schulten

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.