Stijlicoon Manuel Portegaz

Stijlicoon Manuel Portegaz

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Manuel Pertegaz (1917-2014).

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00 x 1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.

Wat is Ans haar kijk op Manuel PertegazPertegaz staat bekend om het gebruik van prachtige stoffen en een super vrouwelijk belijning. Ondanks dat ik niets van hem in de kast heb, is hij wel een van mijn grote favorieten en staat voor mij voor elegantie ten top.

Wat bewonder je aan Manuel PertegazIk vind de gelaagdheid van de door mij geschilderde jas fantastisch. Die hoeveelheid stof die hij heeft gebruikt is  gedurfd en toch is het kledingstuk zeer elegant. Ik vind het ook knap dat hij zolang  als designer is  doorgegaan en dat hij ondanks het aanbod om voor Dior aan de slag te gaan, gekozen heeft voor zijn eigen label.

“One cannot predict fashion. It is youth, with its carefree attitude, that sets the mark.” by Manuel Pertegaz

Geschiedenis Manuel Pertegaz – Manuel Pertegaz werd geboren in Olba, Spanje en stierf op de respectabele leeftijd van 96. Op zijn negentigste presenteerde hij zelfs nog zijn eerste sieradenlijn en in 1997 maakte hij zijn debuut met zijn eerste mannelijke collectie. Dat mode zijn vak werd, stond als een paal boven water. In 1942 opende hij zijn eerste winkel aan de befaamde avenue Diagonal in Barcelona. Zijn werk sloeg aan en hij “veroverde” Madrid en Parijs. Toen Christian Dior in 1957 overleed, werd Pertegaz gevraagd als hoofdontwerper van Dior. Hij bedankte, omdat zijn eigen label internationaal succesvol was. Tegenwoordig heeft elke ontwerper een geur, maar in 1965 was Manuel de eerste Spaanse ontwerper die een parfum lanceerde. In 2004 ontwierp hij de trouwjapon van de Spaanse kroonprinses Letizia . Het leven van Pertegaz stond volledig in het teken van mode. zelf zij hij daarover: “Het is een vak dat vakmanschap, veerkracht en vasthoudendheid vereist. Keihard werken, maar het is beslist de moeite waard.”

In Nederland is deze designer misschien niet zo bekend, maar gedurende zijn carrière kleedde hij tal van beroemde vrouwen, zoals Ava Gardner, Paulette Goddard en Audrey Hepburn. Ook maakte hij kleding voor Jacqueline Kennedy en de hertogin van Windsor. In 1992 kleedt hij model Pat Cleveland als “Lady of the Umbrella” voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona. Ook ontving hij diverse prijzen zoals:

1953 – Van de Universiteit van Harvard ontvang hij een prestigieuze Fashion Oscar

1966 – De Mexico City Gold Medaille

1972 – Pertegaz neemt deel aan de Munich Moden Woche en de Berlin Interchic, waar hij de Gouden Medaille van de stad Berlijn ontvangt. Ook ontvangt hij de Boston gouden medaille.

1998 – Barcelona City Hall Gold Medal for Artistic Merit. I

1999 – Antonio Gaudí Gold Medal en de Gold Medal voor Merit in de Fine Arts

2009 – First National Fashion Design Award

2010 – First National Award for Fashion Design aan het Paleis van Euskalduna in Bilbao

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.