Symposium Kleur & Materiaal

Symposium Kleur & Materiaal

Ik ben te gast bij het symposium georganseerd door Stichting KleurenVisie is samenwerking met Material Sense Lab. Maar liefst 8 sprekers staan op het programma. Jan Walraven bijt het spits af met zijn thema “De achterkant van kleur”. Zijn belangrijkst boodschap is dat kleur informatie overbrengt zowel in de flora- en fauna wereld als in de mensenwereld. Hij toon foto’s van rijp en onrijp fruit en neemt ons mee welke rol kleur speelt in de voorplanting bij dieren. En hij vertelt over de rol van kleur in de mensen wereld op maatschappelijk gebied, functionaliteit, psychologie en geneeskunde. Voorbeelden genoeg om aan te tonen hoe belangrijk kleur is en dat kleur altijd communiceert.

kleur in de natuur

Dorien Derksen vertelt een zeer boeiend verhaal over biobased kleuren. Zij laat zien hoe met natuurlijke kleurstoffen textiel geverfd kan worden en vertelt over de voordelen en de eigenschappen van natuurlijke kleurstoffen als meekrap en blauwalg. Ook de noodzaak om te stoppen met synthetische verven werd pijnlijk duidelijk. Bij het Innovation Lab Biobased kan iedereen kleuren testen op lichtechtheid, houdbaarheid, etc.

Het verhaal over kleur in de consumenten psychologie van Mirjam Galetzka en Ad Pruyn sluit mooi aan bij de eerste spreker. Wist je dat runshoppers (shoppers die gericht iets willen kopen, het beste functioneren in een blauwe omgeving?

De presentatie van Re-use ging uiteraard over recycling en met name van plastic en Reinder Bakker liet zien hoe hij met recycled plastic hele paviljoens bouwt. Het leuke is dat ik zelf zo een paviljoen heb gezien tijdens de Dutch Design Week in 2017.

Laura Luchtman van Living Colour heeft een presentatie over pigmentproducerende bacteriën waarmee zij textiel werft. Hmmmm… dat vind ik zeer interessant, deze dame wil ik wel interviewen voor vakblad Kleur&Stijl.

Het verhaal van Jessica den Hartog is een echte story. Zij is een project gestart waarbij ze plastic flessen verzamelt op kleur en deze benoemt heeft naar de kleur die voor veel mensen bekende is. zoals Andrélon paars, Nivea blauw en Zwitsal geel. Ze heeft de ambitie een materialenbibliotheek op te zetten. www.jessicadenhartog.nl

Deze dag van KleurenVisie was zeer inspirerend en de moeite waard.

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.