Alexander McQueen

Alexander McQueen

Ans Markus over Alexander McQueen (1969-2010)

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed wekt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor Alexander McQueen.

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00×1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.

Kleur & Stijl toont Ans haar kijk op Alexander McQueen
“Terwijl ik met het idee rondliep om Hommages aan Couturiers was Alexander McQueen een van de designers die zeker niet mocht ontbreken. Toen mijn serie schilderijen klaar was en bij museum van der Togt in Amstelveen hing, overleed hij. Een groot ontwerper was heengegaan, voor mij was hij de ontwerper die lef toonde in zijn creaties en daarbij de grenzen opzocht. Hij was een kleurrijk persoon, soms een tikje sinister, hetgeen ook terugkwam in zijn creaties. Hij gebruikte op een creatieve manier doodskoppen, afgestorven slangenhuid en verwelkte bloemen in zijn collecties. Ik bewonderde hem zozeer dat ik maar liefst drie schilderijen aan hem heb opgedragen: een schilderij met een verentooi en twee met bloemen.”

Wat heeft Ans zelf in de kledingkast van Alexander McQueen?
“Jammer genoeg heb ik niets van hem in mijn kast, maar wie weet kom ik eens iets tegen als vintage.“

Quotes:
“It’s a new era in fashion, there are no rules”
“I want to be the purveyor of a certain silhouette or a way of cutting, so that when I am dead and gone people will know that the twenty-first century was started by Alexander McQueen.”

Mystiek met een tikje Sinister
Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat de Britse modeontwerper Alexander McQueen (41) op het hoogtepunt van zijn succes zijn leven beëindigde. Inmiddels staat het label McQueen onder de creatieve leiding van Sarah Burton. Zij mocht in 2011 de bruidsjurk ontwerpen voor Catherine Middleton, de vrouw van Prins William.

Alexander McQueen werd op 17 maart geboren in Londen als Lee Alexander McQueen. Hij was de jongste telg uit een gezin met zes kinderen. Op zijn zestiende ging hij in de leer bij diverse vooraanstaande Britse kleermakers als Anderson & Sheppard en Gieves & Hawkes. Bij de kostuummakers Angels and Bermans leerde hij vervolgens zes verschillende snijtechnieken en bekwaamde hij zich in historische mode. Op zijn twintigste werd hij aangenomen bij ontwerper Koji Tasuno die ook zijn roots had in Britse maatkleding. Een jaar later werd hij de designassistent bij Romeo Gigli in Milaan. Na zijn terugkeer in Londen behaalde hij in 1992 zijn master’s degree in Fashion Design at Central Saint Martin’s. Isabella Blow, toenmalige assistent van Anna Wintour, kocht zijn hele afstudeercollectie op.

In minder dan tien jaar weet McQueen zich te profileren als een van de meest gerespecteerde ontwerpers wereldwijd. Van 1996 tot 2001 werd hij, na het ontslag van Galliano. hoofdontwerper bij Givenchy. In 2000 werd de Gucci Group met 51% aandeelhouder van het label McQueen, zelf bleef hij creatief directeur. Groei en expansie volgden en McQueen groeide uit tot een label met een womens ready-to-wear en een mens ready-to-wear collectie, accessoires, brillen en parfum (Kingdom 2003 en MyQueen 2005). Ook opende hij diverse flagshipstores in ondermeer New York, London, Milaan, San Francisco, Shanghai, Las Vegas en Los Angeles.
Alexander McQueen zijn shows waren altijd een mix van energie, kracht, rauwheid en romantiek. Hij schuwde het gebruik van doodskoppen, bonding en studs niet in zijn collectie, waardoor deze soms een sinister tintje kreeg. Ook de natuur was voor hem een inspiratiebron. Zijn collecties vertoonden immer een contrast van fragiliteit en kracht en soepelheid versus stevigheid. Hij wist traditionele aspecten te verwerken in een moderne collectie en tezamen met zijn kennis en kunde van Britse maatkleding zorgde dit voor een duidelijke signature.
McQueen ontwierp voor bekendheden als Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham, Rihanna en Lady Gaga.

Eerbetoon
Tijdens zijn leven ontving McQueen diverse awards.
British Designer of the year won hij maar liefst vier maal in: 1996,1997, 2001 en 2003
International Designer of the Year by The Council of Fashion Designer’s of America (CFDA) – 2003
A Most Excellent Commander of The British Empire (CBE) by her Majesty the Queen – 2003
GQ Menswear Designer of the Year – 2007

Boeken:
Over Alexander McQueen zijn veel boeken verschenen. Als eerbetoon komen daar in 2015 nog vijf boeken bij:
Alexander McQueen | ISBN: 9781471131783
Gods and Kings | ISBN: 9781594204944
Campagne Supernovas | ISBN: 9781471136993
Inferno | ISBN: 9781780675572
Alexander McQueen | ISBN: 9781851778270

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.