Oscar de la Renta

Oscar de la Renta

Ans Markus over Oscar de la Renta (1932-2014)

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn; hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Oscar de la Renta.

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00×1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.
Kleur & Stijl toont Ans haar kijk op Oscar de la Renta. “De stijl van Oscar de la Renta is zeer elegant, verfijnd en super vrouwelijk. Hij zag er uit als een beminnelijke mooie heer, een man met stijl met een verfijnd gezicht. Exact de weergave van zijn ontwerpen. Gelukkig heeft hij onlangs Peter Copping aangesteld als creatief directeur. Ik ben benieuwd welke consequenties zijn overlijden heeft voor het merk Oscar de la Renta. Want ondanks zijn hoge leeftijd had hij nog steeds voldoende inspiratie voor zijn collecties. Jammer dat we hem moeten missen. In de uitgebreide collectie van Oscar de la Renta viel me deze eenvoudig belijnde avondcape op.
Wat heeft Ans Markus zelf in haar kledingkast van Oscar de la Renta? “Ik heb een prachtig (oud) jasje met ruches van hem dat nog steeds zo draagbaar is.”

Quotes Oscar de la Renta:
“Fashion is about dressing according to what’s fashionable. Style is more about being yourself.”
“I am not interested in shock tactics. I just want to make beautiful clothes.”
“I do not have one theme for each season, I just try to make beautiful clothes all year round.”
“I want to make clothes that people will wear, not styles that will make a big splash on the runway.”
“I don’t really know how to do casual clothes.”

Mode met een vleugje Caribian
Op 82 jarige leeftijd is voor Oscar de la Renta het doek gevallen op 20 oktober 2014. De kanker die sinds 2006 bij hem was ontdekt werd hem fataal. Geboren op de Dominicaanse Republiek (1932). Hij verhuist op zijn achttiende naar Madrid. Tijdens zijn studie schilderkunst aan de Academie van San Fernando ontwikkelt hij zijn liefde voor mode en begint hij bij niemand minder dan Cristobal Balenciaga. Zijn volgende stap is Parijs, waar hij couture assistent wordt van Antonio Castillo, de hoofdontwerper van modehuis Lanvin. In 1963 verruilt hij Parijs voor New York en het is daar waar hij onder zijn eigen label grote bekendheid verwerft. Zijn eerste parfum wordt in 1977 gelanceerd. In 1993 wordt hij aangesteld als ontwerper bij het Franse couturehuis Balmain. Daarmee gaat hij de boeken in als de eerste Amerikaanse ontwerper die aan het hoofd stond van een Frans couturehuis. Ook heeft de la Renta een exclusieve lijn ontworpen voor The Outnet (2013). Deze collectie is te verkrijgen voor prijzen van $325 tot $1295.
Op handen gedragen
Dat leeftijd geen enkele belemmering hoeft te zijn heeft Oscar de la Renta wel bewezen, hij is immers tot op het laatst actief gebleven. De la Renta was zeer geliefd onder zijn vrouwelijke clientèle, die bestond uit aristocraten, sterren en zakenvrouwen. Koningin Máxima is in 2007 gesignaleerd in een pied de coq jas van deze meester. Recentelijk droegen onder andere Michelle Obama, Taylor Swift, Natasha Poly, Elle Fanning, Sarah Jessica Parker en Zooey Deschanel een van zijn betoverende ontwerpen. En in september jl. droeg George Clooney’s bruid Amal nog een bruidsjapon van zijn hand. In zijn bridal Autumns 2015 collectie wordt een exacte kopie van de jurk van Amal opgenomen.

Prijzenfestival
Tijdens zijn loopbaan heeft de la Renta veel modeprijzen in ontvangst genomen. Zo ontving hij maar liefst vier awards van het CFDA (Council of Fashion Designers of America) en een van de Fragance Foundation.
– 1989 de Lifetime Achievement Award
– 1991 de Fragance Foundation Perennial Success Award voor zijn parfum Ruffles
– 2000 en 2007 Woman’s Wear Designer of the Year
– 2013 ontvangt hij uit handen van Hillary Clinton the Founders Award.
Boeken:
Oscar de la Renta (2014) | ISBN 9781614280750
Oscar de la Renta (2010) | ISBN 9781604137330
Geography Of Spanish Fashion (2010) | ISBN 9788492441761

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.