Coco Chanel

Coco Chanel

Ans Markus over Coco Chanel (1883-1971)

Stijliconen herken je aan een specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kun je zien als stijlicoon; hun handtekening is duidelijk herkenbaar in de collectie. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert een ander: Coco Chanel.
Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke kant. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, 40 grote (2m.x1.50m) schilderijen. Een deel daarvan zijn gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers. Ans brengt onder andere een hommage aan Gabrielle ‘Coco’ Chanel. “Als ik een vrouw gekleed in Chanel zie, dan is zij voor mij een totaalbeeld van elegantie. Goed verzorgd, soms ook praktisch, maar bovenal supervrouwelijk.”

Op het schilderij dat Ans Markus maakte, is haar dochter Sigrid te zien. Sigrid is Ans’ trouwe muze en stond model voor al haar mode-eerbetonen. Voorop staan de ontwerpen van de designers. Daarom gebruikt de kunstenares haar beroemde windsels en maskers. “De modellen moeten minder belangrijk zijn; aan de ontwerpen wil ik meer aandacht geven dan aan het model zelf.”
Sigrid draagt op het Chanel-schilderij de befaamde little black dress. Ans heeft hier een reden voor: “Als je zegt: ‘little black dress’, dan weet iedere vrouw wat dat betekent. Lang leve de basisjurk waar je alle kanten mee uit kunt. Uiteraard heeft Ans zelf ook een aantal topstukken in haar kast hangen van Coco Chanel. “Een paar prachtige Chanel-jasjes, een lange, zwarte rok en een paar tassen. Een daarvan is vintage. Zo mooi!”

Dat Coco Chanel een stijlicoon was, wordt bevestigd door de vele boeken, films en documentaires die over Coco zijn gemaakt. Ook zijn er verschillende exposities over haar geweest, waarvan onlangs nog in het Gemeentemuseum Den Haag.

Een aantal voorbeelden:
– Voor kinderen van 0-6 jaar: Coco of het kleine zwarte jurkje | Annemarie van Haeringen | ISBN 9789025864064
– Biografie: Coco Chanel | Axel Madsen | ISBN 9789041702913
– Vijfdelige documentaire: Signé Chanel | 2009 | Over modehuis Chanel
– Film: Coco before Chanel | 2009 | Over het leven van Coco voordat ze bekent werd in de fashionwereld, gespeeld door Audrey Tautou
– Film: Coco Chanel | 2008 | Met Shirley MacLaine als Coco
Gabrielle Chanel wordt in 1883 geboren en groeit na het overlijden van haar moeder op in een weeshuis. Haar bijnaam Coco krijgt ze als ze optreedt in cafés. In combinatie met haar achternaam, wordt deze later haar handelsmerk. Haar leven verandert drastisch als ze de rijke paardenfokker Etienne Balsan leert kennen. Ze start een klein hoedenwinkeltje in het mondaine Parijs. In 1910 investeert een nieuwe liefde in Chanel Modes’ aan de Rue Cambon en gaat Coco ook kleding verkopen. Haar succes dankt ze onder meer aan het feit dat zij gemakkelijk zittende kleding ontwerpt. Ze doet daarmee de nauwsluitende kleding uit die tijd in de ban. Het merk Chanel wordt vooral bekend door de Little Black Dress (1926), het rechte tweedjasje (zeer geliefd bij ondermeer Jacky O.), de lange parelsnoeren en platte (veter)schoenen. De aansluitende, maar toch flexibele mouw in haar beroemde tailleur, die uit vele verschillende patroondelen bestaat is één van haar paradepaardjes. Ook is zij verantwoordelijk voor de garçonnelook en haar parfum Chanel no. 5. Coco Chanel overlijdt in 1971 op bijna 88-jarige leeftijd. Na haar overlijden nemen haar assistent-designers Gaston Berthelot en Ramon Esparza de honneurs waar. In 1975 worden zij opgevolgd door Yvonne Dudel en Jean Cazaubon. Sinds 1983 ontwerpt Karl Lagerfield de collectie voor dit nog immer iconische merk.

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.