Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent

Ans Markus over Yves Saint Laurent (1936-2008)

Stijliconen herken je aan een specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kun je zien als stijlicoon; hun handtekening is duidelijk herkenbaar in de collectie. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert een ander: Yves Saint Laurent.

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke kant. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, 40 grote (2m.x1.50m) schilderijen. Een deel daarvan zijn gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers. Ans brengt onder andere een hommage aan Yves Saint Laurent. “De stijl van YSL is super vrouwelijk soms zelfs met een kunstzinnige twist, zoals b.v. de jurk met de Mondriaan strepen.”
Op het schilderij dat Ans Markus maakte, is haar dochter Sigrid te zien. Sigrid is Ans’ trouwe muze en stond model voor al haar mode-eerbetonen. Voorop staan de ontwerpen van de designers. Daarom gebruikt de kunstenares haar beroemde windsels en maskers. “De modellen moeten minder belangrijk zijn; aan de ontwerpen wil ik meer aandacht geven dan aan het model zelf.”

Yves Saint Laurent staat bekend als een eigenzinnig type, verlegen en introvert. Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent (1936- 2008) wordt geboren in Algerije en vestigt zich rond zijn achttiende in Parijs. Tijdens zijn studie aan de Chambre Syndicale de la Haute Couture wordt hij al snel ontdekt door de Franse Voque en nog in hetzelfde jaar wordt hij assistent ontwerper bij Christiaan Dior. Yves Saint Laurent is nog maar eenentwintig als in 1957 Dior overlijdt en hij het roer overneemt.

Zijn eerste collectie die hij voor Dior ontwerpt brengt hem direct roem en men waardeert hem om zijn niet alledaagse kijk op mode. De jeugdige en comfortabele trapezelijn (1958) viel ruim om de taille in plaats van deze in te snoeren. YSL blijft de grenzen verkennen en opzoeken van het begrip mode. Het duurt vervolgens nog tot 1962 voordat hij met zijn levenspartner Pierre Bergé zijn eigen label begint, met de later bekend geworden merknaam YSL. In 1993 verkoopt YSL zijn modesyndicaat aan het farmaceutische bedrijf Sanofi. Als in 1999 YSL wordt doorverkocht aan Gucci en Tom Ford de dagelijkse leiding krijgt, houdt YSL het in 2002 voor gezien. Het leven van YSL is niet bepaald over rozen gegaan, al vroeg in zijn jeugd wordt hij gepest als hij zijn voorliefde voor ballet laat blijken. En ook in zijn latere leven heeft hij last van stemmingswisselingen en schuwt hij drank en drugsgebruik niet. Uiteindelijk overlijdt hij op 71 jarige leeftijd en krijgt hij zijn laatste rustplaats in Marrakesh.

Uitspraken YSL:
‘Mode is niet persé kunst, maar er is wel een kunstenaar voor nodig om het te maken.’

Bekende stijlen YSL:
1958
Trapezelijn

1960
De Beatnik look – geïnspireerd op de Beat generatie. Een stroming van jongeren die zicht afzette tegen de mainstream en materialisme. deze collectie bestond vooral uit zwarte leren jassen en coltruien.

midden jaren 60
De Mondriaan jurk – een collectie wollen tricot jurken met vlakverdeling en zwarte omlijning geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan.

1970
Het broekpak en de smoking– een legendarisch moment in zijn carrière en de modewereld. YSL is de eerste ontwerper die het mannenpak voor vrouwen introduceert. daarmee levert hij een bijdragen aan de vrouwenemancipatie.
Safari-jasje – dat YSL zich graag liet inspireren door mannenkleding bleek ook wederom met de presentatie van het safari-jasje.

Tot Saint Laurents clientèle behoorden onder meer zijn “muze” Loulou de la Falaise en de actrice Catherine Deneuve. Fans van YSL zijn Nan Kempner, Catherine Deneuve, Carla Bruni, Dita von Teese, Madonna en Claudia Schiffer.

Wat heeft Ans Marcus in haar kledingkast van YSL? “Ik heb een paars jasje van hem. Het is elegant en gemaakt van een prachtige stof en mooi afgewerkte belijning. Maar of ik een YSL gelijk zou herkennen dat weet ik niet. Zijn collecties zijn heel verschillend geweest. Ook heb ik een ring van YSL, een echte eye catcher; hij is groot en glimt je tegemoet een echte bling bling…”

“Er zijn veel films verschenen over YSL maar de film waarin hij echt zelf wordt gefilmd, is voor mij de enige echte film. Meer een documentaire over zijn leven. De liefde tussen twee mannen werd mooi verfilmd, en ook zijn moeilijke karakter kwam goed naar voren. Bij de verfilming over zijn leven door andere acteurs had ik nog wel meer mode willen zien.”
Hoe heb jij de komst van Tom Ford ervaren bij YSL? “Tom Ford is inmiddels een grootheid en hij heeft bij YSL toch laten zien wat hij kan, iedereen was weer wakker.” De huidige ontwerper voor YSL is Stefano Pilati.

Wil je meer lezen of zien van stijlicoon YSL
– Film: His life en times |2002
– Film: A single man | 2004
– Documentaire: YSL L´Amour Fou | 2010 |
– Film: Yves Saint Laurent | 2014 | acteur Pierre Niney

Boeken:
YSL: pret a porter | ISBN 9781419706776
Yves Saint Lauren Style | ISBN 9780810971202
Yves Saint Laurent | ISBN 9780300203318
Yves Saint Laurent | ISBN 9780500017548
The Yves Saint laurent- Pierre Bergé collection | ISBN 9782080301307
The private World of YSL en Pierre Bergé | ISBN 9780865652514
Debut | ISBN 9780810905610

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.