De Stijlstudio

De Stijlstudio

Voor Eva Hollander was het starten van haar opleidingsinstituut het antwoord op de vragen die zij en vele collega’s met haar hadden over de methodiek van het kleur- en stijlanalysesysteem en vooral: hoe laat ik de mens zélf zien.  De trigger was een zesdaagse training van Carla Mathis (2001). Eva: tijdens de training bij Carla ervaarde ik wat het betekent als je innerlijk en uiterlijk bij elkaar komen. Ik merkte ook dat ze veel kennis had die ze deelde, maar was niet methodisch. Het liet me niet meer los en in het voorjaar van 2002 had ik de basis voor het Stijlkwadrantenspel op papier. Ik ben mijn methodiek gaan uitproberen met klanten en later in december 2002 gaf ik daarover  een workshop aan een aantal collega’s. Ze vonden het  super interessant, maar doordat ik teveel informatie gaf was het één grote brei . Dat moest ik dus anders aanpakken! Door de theorie op te delen in verschillende dagen, kwam er structuur en betekende het begin van de jaartraining (2003). Dit groeide uit tot de masteropleiding  en het boek ‘Kleding als taal’. Met deze methodiek zijn we in staat een integraal kledingadvies te geven door de relatie te leggen tussen  innerlijk – uiterlijk en context  en dit te vertalen in alle aspecten van kleding : contrast, kleur, vorm en stof.  De methode helpt om dat wat we intuïtief voelen en dat inzichtelijk maken,  zodat de klant er wat mee kan.

Wat is er veranderd in opleidingsland?

Eva: de grootste verandering voor mijn eigen opleiding is de samenwerking met Bertine Oudesluijs sinds 2013. En ondanks dat dit noodgedwongen was door mijn ziekte ben ik er ontzettend blij mee. En nu dit jaar ook Marcella Veldhuis het team is komen versterken heeft dat weer tot nieuwe inzichten geleid.  Bertine: Ik zie dat opleiders meer aandacht besteden aan hoe je een goede ondernemer wordt en hoe je een onderneming opzet. Training op ondernemersvaardigheden dragen bij aan de professionalisering van ons vak. Eva:  de afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd. Denk alleen maar aan het beroepscompetentieprofiel van de VIP. Dat heeft ook zijn uitwerking op de opleidingen. Maar ook de vraag van studenten verandert. De laatste keer dat ik les gaf bij Art of Image (2011) stelden studenten hele andere vragen dan de jaren ervoor.  Het verbinden van het innerlijk met het uiterlijk werd toen al belangrijk. Marcella: ik zie een verjonging van de image Consultants en die groep is bewust bezig met ons vak en ik denk dat dit positief bijdraagt aan het imago van ons vak.

Op welke manier maak je gebruik van moderne technieken?

Bertine: omdat onze opleiding  gaat over het innerlijk in verbinding met het uiterlijk zitten we “dicht op de huid”.  We willen de essentie van de mens zichtbaar maken. Dat zie ik met bijvoorbeeld een app nog niet lukken. Natuurlijk leveren onze studenten hun werk wel digitaal aan en kijken we dat ook online na. Marcella. Sterker nog, we hebben een digitaal format waardoor de verslagen ook echt heel goed worden.  De feeback is ook veel specifieker.  Het geeft ook houvast voor de student zodat zij weten hoe ze het verslag moet maken en kost daardoor minder tijd. Eva: Studenten maken zelf foto’s in de les van de oefeningen die ze met elkaar doen, als aanvulling op hun aantekeningen. Het lesboek is een stuk overzichtelijker geworden,  daar was een hoop aan te verbeteren haha.  Marcella:  De kledingafbeeldingen in het boek zijn gedateerd want mode veranderd snel.  In de lessen werken we met beeldmateriaal van het huidige modebeeld. Eva:  De masteropleiding Integraal Image Consultant zoals die nu is, gaan we toegankelijker maken.  Door het aanbieden van losse masterclasses en modules kunnen image consultants zelf bepalen waar ze verdieping in willen.  Pas als je drie masterclasses en de mastermodule Stijlkwadrantenspel hebt afgerond ben je een geregistreerd integraal image consultant . Marcella:  De aaneengesloten training gaf een enorme werkdruk de nieuwe  flexibele vorm vult een behoefte op vanuit de markt. Bertine en ik zijn nu bezig dit nieuwe traject uit te rollen. Bertine: Voor de losse masterclasses geldt geen startniveau. Door te werken met losse modules kunnen ook oud studenten gemakkelijker hun kennis updaten In februari 2016 starten we met de open masterclasses. Eva: Ook qua inhoud heeft de masteropleiding zich verder ontwikkeld door nieuwe inzichten en ervaringen. Die nieuwe inzichten en ervaringen vind je terug in de masterclasses. Door mijn ziekte ben ik niet meer in staat les te geven en treed ik terug naar senior niveau/supervisor. Marcella en Bertine zijn de enige trainers die door mij zijn opgeleid als gekwalificeerd docent, en mogen lesgeven met mijn materiaal. Zij gaan de opleiding voort zetten. Er komt een nieuwe website en de opleiding gaat verder onder de naam Masteropleiding Kleding als taal. We groeien er heel organisch in, we zijn een goed trio met sterke aanvullende kwaliteiten.

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.