Al sinds jaar en dag wordt de Westerse modewereld beïnvloed door culturen uit andere werelddelen. Dit zie je niet alleen terug op de catwalk, maar ook in de confectiekleding van de grote winkelketens. Zo zijn er altijd wel op het verre Oosten geïnspireerde vormen en materialen (denk aan de kimono dit seizoen) en Afrikaanse prints terug te zien in de kledingrekken. De inspiratie komt vaak voort uit een idee dat in het Westen heerst over een bepaalde cultuur – of zelfs een heel continent – zonder dat we echt een idee hebben wat de originele functie van het kledingstuk is, wat de print symboliseert of waar het precies vandaan komt. Maar hier komt langzaam verandering in. Vooral in de haute couture wordt met meer respect en bewustzijn naar andere culturen gekeken voor inspiratie en, belangrijker nog, ontwerpers uit andere delen van de wereld, zoals Afrika, drukken zelf ook een grotere stempel op de mode-industrie.
Ontwerpers met Afrikaanse roots – Een ontwerper met Afrikaanse roots die stevig aan de weg timmert en wereldwijde bekendheid geniet is Reuben Reuel. Hij mag Beyoncé tot een van zijn klanten rekenen en zijn ontwerpen zijn onder meer gebaseerd op de gewaxte stoffen van het Nederlandse stoffenbedrijf Vlisco, dat veel produceert voor de Afrikaanse markt. Een andere gevestigde naam in de modewereld is Daily Paper. Voor elke nieuwe collectie haalt dit merk inspiratie uit een andere Afrikaanse stam of bevolkingsgroep en laat dit op een abstracte manier in de kleding terugkomen. Met het hoofdkantoor in Amsterdam, maar afkomstig uit Somalië, Ghana en Marokko hebben deze drie vrienden al verschillende samenwerkingen met bekende merken op hun naam staan. Zo hebben ze onder andere de handen ineen geslagen met Puma en de bekende conceptstore uit Parijs, Collete.
Doreen Sprenger gooit het over een hele andere boeg. Deze in Suriname geboren ontwerpster eert met haar merk Bebe Rose de Afrikaanse community door een boodschap mee te geven: Bebe Rose wil alle culturen, huidskleuren en kledingmaten representeren. Het merk staat vooral bekend om de sterke ontwerpen voor de vollere vrouw en met haar stoere en sexy kleding heeft Bebe Rose veel fans in de Verenigde Staten. Na samen te hebben gewerkt met verschillende kunstenaars heeft ‘Miss Dee’ nu een solocollectie met krachtige statement t-shirts. Een samenwerking met Ulla Popken zou een idee kunnen zijn om haar kleurrijke kleding voor de vollere vrouw ook bij het Nederlandse publiek te introduceren.
Afrikaanse fashion in het museum – Niet alleen in de mode-industrie zelf, maar ook in het museum staat fashion uit Afrika centraal. Na de tentoonstelling Making Afrika in de Kunsthal vorig jaar, belicht dit jaar het Tropenmuseum de diversiteit van de mode in verschillende grote steden op het Afrikaanse continent. Van Casablanca tot Nairobi en van Lagos tot Johannesburg; de expositie Fashion Cities Africa laat de diverse invloeden en stijlen zien die terug te vinden zijn in deze grote steden en die tot unieke fashionbewegingen leiden. De verscheidenheid van de verschillende Afrikaanse steden loopt als een rode draad door de tentoonstelling heen, want: dé Afrikaanse mode bestaat niet. In foto`s en video`s worden stedelijke modescenes door de ogen van lokale ontwerpers, stylisten, kunstenaars, maar ook bloggers en winkeleigenaren getoond.
De expositie Fashion Cities Africa is nog tot en met 31 januari te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Kijk voor andere mode-exposities in onze agenda.