Jean Louis Scherrer

Jean Louis Scherrer

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Jean Louis Scherrer.

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00×1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.

Wat is Ans haar kijk op Jean Louis Scherrer?
“Zijn handelsmerk was het creeren van zijden avondjurken en jurken van chiffon verfraaid met borduurwerk.  Zijn collectie oogde klassiek en sexy zonder vulgair of ordinair te zijn. De jurk die ik heb nageschilderd is daar een mooi voorbeeld van. De halslijn is heel bijzonder en toont veel huid , het volume en de borduursels onderaan de japon maken het geheel weelderig en super vrouwelijk. Het toeval wil dat voor mijn komende expositie in het Fundatie in Zwolle en in Kasteel Nijenhuis. Het museum deze afbeelding heeft gekozen voor de uitnodiging. Ik heb helaas zelf niets van deze ontwerper, want anders had ik zeker een japon van hem aangetrokken voor de opening van mijn expositie.”

Wat bewonder je aan Jean Louis Scherrer?
“Met name zijn theatrale stijl spreekt mij zeer aan. Ik vind het ook bijzonder dat hij zijn roots heeft in het ballet, net als ik. Zijn dansachtergrond  vormde de basis voor zijn collectie.”

Geschiedenis Jean Louis Scherrer
Deze Franse ontwerper geboren in de lichtstad Parijs leefde van 1936 tot 2013. Zijn eerste opleiding volgde hij aan het Conservatoire de Danse Classique. Dat dit later van invloed zou zijn op zijn ontwerpen kon hij toen nog niet vermoeden. Na zijn modestudie aan de Chambre Syndicale de la couture Pariesienne assisteerde hij van 1955 tot 1959 Christian Dior. Toen Yves Saint Laurent na de dood van Dior creatief leider werd, maakte Scherrer de overstap naar Louis Féraud. In 1961 lanceerde hij zijn eigen merk. Scherrer stond niet bekend al vernieuwer of trendsetter. Dit is dan ook waarschijnlijk de reden waarom hij nauwelijks voorkomt  in de vele boeken over mode. Zijn kracht was om van snelle trends luxe versies te maken. Het bekende parfum van Jean Louis Scherrer werd gelanceerd in 1979, een vrouwen- chypre geur die een blijvende klassieker is geworden en ook de eerste was in een reeks van geuren voor zowel mannen als vrouwen. In totaal heeft Scherrer negen parfums uitgebracht.  Toen hij in 1992 zijn merknaam verkocht trad hij af  en nam Erik Mortensen het stokje over. Scherrer is nog steeds een actief merk voor gelicentieerde producten, waaronder parfum, een flag shipstore zit sinds 2013 op Rue du Faubourg Saint Honoré, 75008 in Paris. Een winkel met een aanbod voor zowel mannen als vrouwen. In zijn hoogtijdagen kleedde hij de meest vooraanstaande vrouwen van die tijd zoals: Farah Diba, the Kennedy family, Princess Paola of Belgium, der Franse firstlady Mrs Giscard d’Estaing, actrice Michèle Morgan, Sophia Loren, Raquel Welch and Isabelle Adjani en nog vele andere.

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.