Kledingpatroon op maat

Kledingpatroon op maat

In editie 36 interviewde wij Nicky Vergouwen over haar intiatief. Nu een half jaar later is de webshop actueel en kunnen vrouwen kleding maken met een perfecte fit. Als tegenhanger van de zandlopers en peren introduceert Save Our Shape de SOS Maatjes: Miss Petite, Miss Hips, Miss Voluptuous, Miss Busty of Miss Tall. Aandachtspuntjes waar talloze vrouwen zich in herkennen. Dankzij de patronen van Save Our Shape kun je als hobbynaaister zonder patroonkennis en frustraties snel tot dat perfecte eindresultaat komen. Je maakt een account aan op de website, downloadt vervolgens de opmeetinstructies en je voert de opgemeten maten bij je account in. Wil je liever zelf niet aan het meten of naaien slaan?  Save Our Shape werkt aan de uitbouw van een professioneel netwerk van (SOS meters). Deze meters meten je op en maken je pasjurk of –broek en beoordelen nadien de pasvorm. Via de zoekfunctie op de website vind je de (SOS meter) in jouw buurt. www.saveourshape.be

Save Our Shape wil haar team nog versterken en is daarom op zoek naar nieuwe (SOS meters). Heb jij ervaring met naaitechnieken en patroontekenen, beschik je over een btw (ondernemingsnummer)?  Voel je je geroepen om vrouwen te bevrijden van het pashokjesverdriet? Neem dan contact op via info@saveourshape.be en pen je motivatie en achtergrond neer.

Wil je meer lezen over SOS, lees dan hieronder het interview uit editie 36.

Het zelf maken van kleding is weer populair. Maar voor het creëren van kleding is een goed patroon een eerste vereiste! Nicky Vergouwen heeft hiervoor de oplossing, zij biedt patronen aan op maat voor diegenen die graag zelf hun collectie maken.

Zoals het met de meeste ideeën gaat, is ook Save Our Shape* (SOS) ontstaan vanuit een eigen behoefte en deels vanuit frustratie. Als kind sukkelde Nicky met een negatief zelfbeeld. Vond zich dan weer te dik, dan weer te dun, er was altijd wel iets waardoor ze niet kon slagen en de oorzaak bij zichzelf zocht. In 2008 besloot ze naailes te nemen om kleding te maken die paste bij haar smaak. De echte nood aan maatwerk kwam pas later toen haar figuur veranderd was na twee zwangerschappen.

Zowel qua maat als stijl vond Nicky geen aansluiting bij de confectiemode, shoppen gaf eerder een slecht gevoel dan dat ze er blij van werd. De frustratie werd pas echt compleet toen bleek dat naaipatronen evengoed uitgaan van een standaard maat. “Ergens zegt iemand dat we allemaal ‘zo’ zijn en dat vertaalde zich voor mij in een negatief zelfbeeld. Het gaat over proporties en de confectie legt iets op waar bijna geen enkele vrouw aan kan voldoen. SOS is een webshop voor naaipatronen op jouw maat.” Haar interesse voor vorm en haar stijlgevoel komen echter niet zomaar uit de lucht vallen.  Nicky heeft jaren gewerkt als restaurateur van metalen voorwerpen en werkte als zelfstandige voor monumentenzorg en musea. “Een restaurateur moet een object zo goed mogelijk in zijn originele vorm behouden of terugbrengen. Met mijn nieuwe bedrijf SOS wil ik het respect voor het menselijk lichaam zoals het is, uitdragen. Het omhulsel moet veranderen.”

Crowdfunding

Om de start van SOS te kunnen financieren heeft Nicky gebruik gemaakt van het inmiddels populaire crowdfunding. Al vanaf vijf euro oplopend tot zeshonderdnegentig euro kon je dit initiatief ondersteunen. De crowdfunders zien hun investering terug in de vorm van een opstrijkbare applicatie tot een volledig verzorgde mini collectie inclusief patronen. “Om het crowfunding een succes te laten worden, heb ik van te voren een training gevolgd over hoe je dat moet aanpakken. Je moet eerst je close netwerk aanspreken, pas als je daar dertig tot veertig procent hebt gehaald moet je ermee naar buiten treden.” Dat crowdfunding niet gemakkelijk is ondervond ook Nicky. Zij kwam tot de ontdekking dat in haar netwerk weinig naaisters zaten of mensen die niet tot de doelgroep behoorden waarvoor de naaipatronen zijn bedoeld. Voor haar project had ze vijfduizend euro nodig en dat binnen vijfenveertig dagen. Achteraf beschouwd een korte periode zeker omdat het volledige plan nog niet tot in de details was uitgewerkt, waardoor het vinden van crowdfunders en de uitwerking van SOS door elkaar heen liepen. “Ik heb ooit een burn-out gehad en die crowfunding heeft bijna een tweede veroorzaakt.  Je bent vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week ermee bezig en dat vijfenveertig dagen lang.”

 Werkwijze

Vrouwen die een patroon op maat willen hebben kunnen zich laten opmeten bij een SOS meter. Dit zijn veelal naaisters die een naaicafé hebben waarmee Nicky samenwerkt. Na het opmeten wordt een toile (proefmodel)  gemaakt van katoen waarna nog eventuele correcties worden toegepast voordat het uiteindelijk patroon wordt gemaakt. “Momenteel werk ik met vijf naaicafé ’s samen en krijg inmiddels ook veel spontane reacties van andere naaisters die samenwerking zoeken. Naast dat we de standaardmaten meten wordt er ook goed gekeken naar de stand van het lichaam. Dit alles tezamen wordt vertaald in een patroon.”Een patroon zal rond de twintig euro komen exclusief de opmeetservice en toile. Ik denk momenteel na over verschillende opties om het patroon aan te bieden. De klant kan het digitale patroon zelf uitprinten of dit bij een printservice laten doen. Ook overweeg ik de aanschaf van een plotter waarmee ik het patroon zelf kan uitprinten en toesturen.”  De prijs voor de opmeetservice staat nog niet honderd procent vast omdat het opmeten, het maken van de toile en de verwerking van de gegevens zich nog in de testfase bevinden. Onderzocht wordt of de verschillende fases om tot een patroon te komen ook door de klant zelf gedaan kunnen worden of dat er een keuze moet komen in wat de klant zelf wil doen of uit handen wil geven. Kortom Nicky heeft nog de nodige overdenkingen.

Toekomst

Nicky bruist van de energie, maar zoals dat gaat met een solo ondernemer moeten keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld. Hetgeen wat de meeste prioriteit heeft, is het maken van de eerste collectie voor de eerste crowdfunder aldus Nicky. Zij wi; deze presenteren op de SOSme(e)tingdag. Een dag waar ze alle funders wil opmeten en wil verwennen. “Ik werk nu samen met Anneleen Claes, zij is image consultant en als die samenwerking goed bevalt wil ik deze samenwerking misschien uitbreiden met meer image consultants. Ik denk dat zo’n samenwerking voor beide partijen waardevol kan zijn. Daarnaast wil ik  voor de naaisters van de naaicafé’s een training uitwerken, zodat het opmeten altijd effectief en efficiënt plaatsvindt Maar voor de korte termijn moet mijn website in de lucht en dat moet zo’n beetje samenvallen met de SOSm(e)ting. Ook overweeg ik om mijn figuurtypering te koppelen aan de benaming van stijlfiguren die gebruikt worden door stylisten en aan te geven voor welk figuurtype ieder patroon geschikt is. Daarvoor zal ik zeker weer terugvallen op Anneleen me daarin bij te staan. Maar voor nu is het concentreren op de collectie en geniet ik van mijn succesvolle crowdfundactie.”

Wil jij je ook aanmelden als SOSmeter? Dat kan uiteraard mits je kennis hebt van patroontekenen. nicky_vergouwen@yahoo.com

*Save Our Shape, een webshop voor naaipatronen op jouw maat. Voor vrouwen die zich niet comfortabel voelen in de standaardmaten omwille van een aandachtspuntje zoals een vollere boezem, bredere schouders of zwaardere heupen. Een patroon van SOS wordt meteen op de juiste maat getekend, zodat je als hobbynaaister snel tot het perfecte eindresultaat komt. Zonder eindeloze aanpassingen. Misschien herken je jezelf in één van onze SOS Maatjes: Miss Petite, Miss Hips, Miss Voluptuous, Miss Busty of Miss Tall

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.