Kleur en Geur

Kleur en Geur

Dat kleur en geur dicht bij elkaar liggen blijkt ondermeer uit de kleurencirkel die wordt gebruikt om geuren in te delen in geurfamilies (zie ook artikel in ed. 33). Geel staat bijvoorbeeld voor citrus en groen voor chypre en kruidige aromatische bestanddelen. Carien van Ool (bekend als natuurgeneeskundig energetisch therapeut*) en Wilma Bouwman (collega en opleider**) hebben de handen ineen geslagen en geuren ontwikkelt die corresponderen met de 10 seizoenstypen. Kleuren hebben energie en de geuren zijn hierop afgestemd. Een parfum is in de meeste gevallen een verlengstuk van je persoonlijkheid. Parfum is het meest persoonlijke accessoire. Met een parfumconsult kun jij als image consultant je diensten uitbreiden en onderscheiden.

kleuren geur wiel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als hoofdredacteur van het vakblad Kleur & Stijl was ik tezamen met 7 image consultants uitgenodigd om bij de pilot aanwezig te zijn over de uitleg over de geuren en hun kleurtype. Carien vertelt dat het palet aan geurstoffen 80% natuurlijk en 20% natuuridentiek of aromachemical synthetisch is. Een geurcompositie bestaat uit drie lagen, te weten een toplaag, het hart en de basis zo legt Carien uit. De toplaag is de inleiding van de geur en is vaak citrusachtig of bloemig (vluchtige elementen). Het hart wordt dikwijls samengesteld uit bloemen, fruit, kruiden, hout, wierook, noten, harsen of ambers en zorgen voor het fundament (de basis) van de geur. Deze basis komt later naar boven en is de geur die je het langst blijft ruiken.

geuren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de introductie gaan we aan de slag met het ruiken van geuren. Van maar liefst tien geuren moeten ieder noteren wat je ruikt en of je dat prettig vindt of niet. Best een lastige klus kan ik je vertellen. De geuren die we ruiken zijn geurcomposities (samengestelde geuren) dus niet de pure geurstof. De opdracht luidt: spray wat geur op een papierenstrookje en noteer wat je ruikt en of je dit prettig vindt. Het advies erbij is om het geurstrookje later nog een keer op te pakken en te ruiken of je de geur nog steeds als prettig of onprettig ervaart. Immers de geuren in het hart van de parfum komen iets later tot volle ontplooiing. Iedereen pakt met regelmaat even de pot met de gemalen koffie om onze geurzintuigen te neutraliseren. Vanuit je persoonlijke voorkeur ontstaat een top drie. Met deze drie parfums wordt de volgende stap gezet. We mogen ze nu op de huid sprayen om te ervaren of de geur goed matcht. Wel even goed onthouden welke geur waar zit. Uiteindelijk blijkt de geur die ik als meest favoriet heb gekozen een geur te zijn die past bij het zomerwinter ‘type’. Bingo een schot in de roos. Ook bij de anderen klopt de geur met hun kleur’kenmerken’. Met de opdracht om de kleur te voelen had ik wat meer moeite, maar dat zegt echter meer over mij dan over de opdracht. Bij het weggaan krijgen alle deelnemers hun ultieme parfum mee.

Geurervaring: Ik gebruik de geur regelmatig en het is een lichte prettige geur die niet dominant aanwezig is.

geuren

Hoe zijn de parfums tot stand gekomen
Carien van Ool: Klank, kleur en geur hebben allemaal hun eigen trilling/invloedssfeer. In mijn waarneming heeft elk parfumingrediënt een koppeling naar kristallen en kleuren en een eigen (energetische) interactie met het menselijke energieveld. Deze interacties motiveren mijn keuzes voor grondstoffen. De escentielijn welke ik heb ontwikkeld, is een fusie van kleur, geur en kristalfrequenties. Deze voelbare informatie heb ik ingezet om de koppeling met geuren naar de 10 kleurpaletten te kunnen maken. De 10 kleurpaletten van Wilma hebben door hun specifieke combinaties van kleuren een eigen trillingsveld/invloedssfeer. Het parfum dat er aan gekoppeld is, is daar een intuïtieve vertaling van in de vorm van de geurcompositie. Wil je meer weten over deze parfums neem dan contact op met Wilma: info@kleurenkleding.nl

 

*Van Origine is Carien tekendocent en textiele werkvormen. Heeft daarna gewerkt inde cosmeticabranche en is zich gaan specialiseren in geuren. Carien leest energie en koppelt dat aan geur. In Utrecht volgde zij de vierjarige opleiding tot natuurgeneeskundig, paranormaal therapeut aan Het Johan Borgman College.

**Wilma heeft haar roots als directiesecretaresse en geeft nu al twaalf jaar opleiding tot kleurenconsulent.

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.