,

Stijliconen: Ans Markus over Vivienne Westwood

Stijliconen: Ans Markus over Vivienne Westwood

 

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Vivienne Westwood.

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00 x 1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.

Wat is Ans haar kijk op Vivienne Westwood?
“Het zijn met name haar eigenzinnige en originele designs die mij zeer aanspreken. Zij is het meest onderscheidend ten opzichte van andere designers en haar stijl is nog altijd controversieel. Ze werd bekend met haar punkstijl, maar ze maakt ook veel gebruik van historische kostuumelementen. Ik heb in mijn kast een pet en een prachtige jas met een soort keutje van Vivienne Westwood. Die heb ik mezelf getrakteerd na een periode van hard werken… en de kleur is natuurlijk… zwart.

Wat bewonder je aan Vivienne Westwood?
“Haar creaties zijn anders dan anders, soms lijkt het een blik terug in de tijd. Ze maakte bijvoorbeeld de Watteau dress:een jurk geïnspireerd op kostuums uit een schilderij van de Franse schilder Jean Antoine Watteau. Dit is ook de jurk die ik heb uitgekozen voor mijn schilderij waarbij de theatrale houding past bij deze grote robe. Als persoon ziet Vivienne Westwood er lekker eigenzinnig uit met haar wit gepoederde gezicht, rode lippen en rode haar. Ik zou willen dat ik het lef had mijn haar achterstevoren te kammen en rood te schilderen.

Queen of Pop
Vivienne Westwood (1941) wordt dit jaar vijfenzeventig en is nog immer actief als ontwerper. Deze Engelse Queen of Pop, zoals haar bijnaam luidt, is net zo opvallend als haar creaties ondanks dat haar kenmerkende oranje/rode haar momenteel grijs is. Westwood wordt op 8 april geboren als Vivienne Isabel Swire in de Engelse textielmolenstreek Glossop, Derbyshire.  Een gehucht tussen de dorpjes Tintwistle en Hollingworth. Op haar zeventiende verhuist de familie naar Harrow in Noordwest-London. Als kind had Westwood al oog voor vorm en verhoudingen en was ze druk in de weer met het vermaken van haar schooluniformen en het maken van kleding. Ze volgt een opleiding voor zilversmid en sieradenontwerpen aan de Harrow Art School, maar omdat ze niet zeker weet of ze de kost kan verdienen met kunst, kiest ze uiteindelijk een meer conventionele weg en wordt lerares. Haar achternaam dankt ze aan haar eerste huwelijk (1962 – 1965) met steward Derek Westwood. Het is 1972 als Westwood het onderwijs definitief vaarwel zegt en samen met haar partner Malcolm McLaren de winkel Let it Rock opent aan King’s Road in London. De winkel heeft diverse namen gekend, maar sinds 1976 heet de winkel Seditionaries. Westwoods eerste modecollectie, ‘Pirate’ uit 1981 toont haar voorkeur voor historische modellen en nieuwe snijtechnieken. Westwood bewerkt silhouetten uit de 17e  en 18e  eeuw en verwijst daarmee naar schilderijen van Jean Antoine Watteau en François Boucher. In 1985 lanceert de ontwerpster de ‘mini-crini’; de voorloper van de ballonrok. Ook is zij de eerste ontwerper die het korset als bovenkleding gebruikt (1987). Westwood respecteert de tradities van het Britste ambacht en maakt gebruikt van oude productieprocessen en ‘inheemse’ materialen, waaronder de tartans van Schotland en de tweedstoffen uit Yorkshire. Westwoods bedrijf produceert de demi-couturelijn Gold Label: de prêt-á-porterlijn Anglomania. Anglomania verwijst naar de Franse passie voor Engelse modellen in de jaren 80 van de 18e eeuw en het gebruik van traditionele breitechnieken en oude stoffen. De ontwerpster creëert voor deze collectie een eigen tartan in rode en turkoois tinten: de McAndreas, genoemd naar haar derde echtgenoot Andreas Kronthaler. Ondanks het feit dat ze in de mode-industrie werkt, heeft Westwood zich altijd verzet tegen consumentisme. Ze is van nature zuinig en bewust en groeide op in oorlogstijd en in het naoorlogse tijdperk van rantsoenering. Ze is de eerste modeontwerper in de geschiedenis die impulsaankopen actief ontmoedigt en is altijd trouw gebleven aan het recyclen van materialen. En ondanks haar leeftijd maakt ze zich nog immer sterk voor sociale onrechtvaardigheid, klimaatverandering, bedreigingen van de beschaving en de armoede in de Derde Wereld.

Haar bijzondere ontwerpen en creaties worden ook graag gedragen door vrouwelijke celebs zoals Romily, Lady McAlpine,  toenmalige echtgenoot van de vice voorzitter van de Conservative Party. Ook ontwerpt ze de trouwjurk voor Carrie Bradshaw en voor Dita Von Teese. En dat zij nog steeds inspirerend is, bewijst wel dat  Pharrell Williams een Westwood Buffalo hoed droeg in 2014 tijdens de Grammy Awards. De Buffalo hoed komt uit haar collectie van 1982-1983.

Awards:

1990 – British Fashion Designer of the Year

1991 – British Fashion Designer of the Year

1992 – Most Excellent Order of the British Empire

2004 – Women’s world fashion award

2006 – British Fashion Designer of the Year

2006 – Westwood wordt geridderd tot Dame of the British Empire.

 

Exposities:

2000  – Museum of Londen

2004  – Victoria & Albert Museum

2006  – Metropolitan Museum of Art New York

2015  – In het Paleis voor Schone Kunsten schitteren drie indrukwekkende naaktfoto’s van Vivienne Westwood.

Daarnaast maakten haar ontwerpen dikwijls deel uit van grotere mode-exposities zoals in Den Haag, Utrecht, Rotterdam

 

Boeken:

2003 – Vivienne Westwood ISBN: 9780007177066

2007 – Vivienne Westwood Shoes ISBN: 9788889431849

2011 – 100 Days of Active Resistance ISBN: 9788862081887

2012 – Fashion ISBN: 9783836538879

2013 – Vogue on Vivienne Westwood ISBN: 9781849493109

2014 – Vivienne Westwood ISBN: 9781447254126

2014 – The Very Best of Vivienne Westwood ISBN: 9781311673831

2015 – East End Fashionistas ISBN: 9780500292136

2015 – Vivienne Westwood ISBN: 9788867326501

 

Quote:

“Fashion is here to help make people look very important. If they have good taste and choose what suits them, I give them options on how they can do that. It’s always sexy, and it’s always with the same result: making women look fantastic”

“If you wear clothes that don’t suit you, you’re a fashion victim. You have to wear clothes that make you look better”

“Buy less. Choose well. Make it last. Quality, not quantity. Everybody’s buying far too many clothes”

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.