Koud bellen verboden per 1 juli

Koud bellen verboden per 1 juli

Koud bellen, veel zzp’ers zijn er niet zo happig en het leidt dan ook dikwijls tot uitstel gedrag. Koud bellen is het plegen van telefonische acquisitie zonder dat er een relatie is met deze potentiele klant. Vanaf 1 juli 2021 verbiedt de nieuwe Telecommunicatiewet jou als zzp’er deze koude manier van acquisitie toe te passen. Wat betekent dat ook jij niet meer gebeld mag worden door bedrijven die iets willen verkopen.

Regels Koud bellen:
1. De regels uit deze nieuwe wet gelden voor: consumenten, zzp-ers, eenmanszaken, freelancers, VOF’s en maatschappen.

2. Het Bel-me-niet-register houdt per 1 juli op te bestaan. Natuurlijke personen mogen vanaf 1 juli helemaal niet gebeld worden, mits men daar toestemming voor heeft gegeven.

3. Indien je klanten wilt bellen waarmee je in het verleden zaken hebt gedaan, dan geldt daarvoor een termijn waarbinnen je mag bellen. Deze termijn is niet in de wet vastgelegd, maar wordt aan de markt overgelaten. In de Code telemarketing wordt een termijn van drie jaar genoemd.

4. Je mag sowieso alleen bellen met een herkenbaar nummer.

5. Om toestemming te vragen om te mogen bellen, wordt vaak iets weggegeven met het verzoek gegevens achter te laten. Bijv. het downloaden van een E-book. Voor het vragen van toestemming om te mogen bellen gelden de AVG-regels. Belangrijk hierbij is dat je de duidelijk vertelt dat je de betreffende persoon wellicht gaat bellen om een aanbod te doen én dat men zich daar altijd voor weer kan uitschrijven.

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.