Resale bij Zeeman- een duurzaam intiatief

Resale bij Zeeman- een duurzaam intiatief

Met het Resale concept heeft Zeeman definitief een duurzame weg ingeslagen. Met de introductie van RESALE geeft Zeeman tweedehands baby- kinder- en dameskleding van allerlei merken een tweede leven. Ook kan gebruikte kleding ingeleverd worden. Kleding van alle merken is welkom.

Duurzaam initiatief
De door Zeeman ingezamelde items wordt gedoneerd aan Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en 5 textielsorteer-centra in Nederland. Zij controleren en sorteren de kleding in hun textielsorteercentra. Alle stukken die voldoen aan de kwaliteitseisen voor RESALE zullen vanuit deze textielsorteercentra worden geleverd en in de winkels van Zeeman worden verkocht. Door deze samenwerking willen beide partijen hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Met de aankoop van één tweedehands kledingstuk wordt 1 kilo CO2-uitstoot gecompenseerd.

Kleding die niet voldoet aan de criteria wordt zoveel mogelijk gerecycled. Bovendien gaat Zeeman samen met een coalitie van partners een circulair artikel ontwikkelen van 100% post-consumer textielafval. De volgende lokale partners vormen de recyclingketen waarmee dit wordt ontwikkeld: Cirkelwaarde, Frankenhuis, Wieland Textiles Enschede Textielstad en Het Goed.

Uit onderzoek blijkt dat nog altijd 55% van de gebruikte kleding in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor hergebruik en recycling niet meer mogelijk is. Hiermee zet Zeeman zich in voor het hergebruiken van kleding, een stap verder dan alleen het recyclen van materialen.

Arnoud van Vliet, MVO & Kwaliteitsmanager bij Zeeman: “Grondstoffen zijn schaars, daarom gebruikt Zeeman al jaren gerecyclede materialen voor een gedeelte van de collectie. De herbruikbare statiegeldtas gemaakt van 100% gerecycled materiaal is daar een goed voorbeeld van. Met dit project zetten we een volgende stap om nog zuiniger om te gaan met onze grondstoffen en materialen. Voor nu gaat het nog om enkele winkels, maar ons doel is om het op termijn verder uit te rollen.”

Nieuwsgierig naar het assortiment? De RESALE collectie is vanaf 1 juni te koop bij deze Zeeman filialen:

  • Nijmegen: Sint Jacobslaan 137
  • Nieuwegein: Markt 40 city Plaza
  • Amsterdam: Osdorpplein 383
  • Alphen: Baronie 18
  • Den Haag: Vlamingstraat 24
  • Maastricht: Markt 11-13
Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.