Een minimalistische garderobe: Project 333

Een minimalistische garderobe: Project 333

Langzaam lijken steeds meer mensen te beseffen dat het hebben van veel spullen niet automatisch gelukkiger maakt, en dat we ons vaak zelfs beter voelen wanneer we minder bezittingen hebben. Halen we minder spullen in huis, dan hebben we meer overzicht en minder keuzestress, houden we doorgaans meer geld over en dragen we ook nog eens bij aan een duurzamere wereld. Ook op het gebied van mode wordt steeds vaker bewust gekozen voor een meer minimalistische benadering. Een mooi voorbeeld hiervan is Project 333, het project dat je uitdaagt om je drie maanden (één seizoen) lang te kleden met een garderobe die bestaat uit maximaal 33 items.

Hoe is Project 333 ontstaan? Project 333 is een idee van de Amerikaanse Courtney Carver. Courtney werd in 2006 gediagnosticeerd met multiple sclerose en ontdekte dat stress haar symptomen verergerde. Daarom besloot ze zich te ontdoen van zoveel mogelijk elementen die spanning in haar leven veroorzaakten, waarbij ze zich onder meer richtte op haar materiële bezittingen. Courtney had een kast vol kleding, maar het grootste deel droeg ze nauwelijks, net als de meesten onder ons. Vaak dragen we namelijk 80% van de tijd maar 20% van onze kleding. Ze besloot om een garderobe van 33 items samen te stellen; 33 leek haar een hoeveelheid die een mooie uitdaging zou opleveren. Haar ervaringen beschreef ze op haar blog, die anderen inspireerde om dezelfde uitdaging aan te gaan. Inmiddels is Project 333 een wereldwijd fenomeen geworden.

Hoe werkt het? Iedereen die Project 333 helemaal wil uitvoeren zoals het oorspronkelijk bedoeld is, dient zich aan de volgende regels te houden: Je kiest je tijdelijke garderobe en doet de rest van je kleding in een doos of box. Deze plak je vervolgens dicht en berg je op. Je tijdelijke garderobe mag uit maximaal 33 items bestaan. Naast je reguliere kledingstukken, maken ook accessoires, sieraden, jassen en schoenen deel uit van deze garderobe. Items die niet meetellen: je trouwring (en andere sieraden met sentimentele waarde die je eigenlijk voortdurend draagt), ondergoed, nachtkleding, huiskleding en sportkleding. Het kan natuurlijk dat je al 33 items in je kast hebt waar je gemakkelijk een seizoen lang mee toe kunt. Het is echter waarschijnlijker dat er voor je gevoel nog een paar essentiële items ontbreken. Zet voor je gaat winkelen op een rij wat je al hebt en welke items een perfecte aanvulling zouden zijn. Maak eventueel gebruik van de digitale verlanglijstjes die je in veel webwinkels met damesmode vindt (bijvoorbeeld op peterhahn.nl), zodat je vervolgens rustig wat items kunt vergelijken en een weloverwogen keuze kunt maken. Ga vooral na of een item veelzijdig is (bij welke gelegenheden zou je het kunnen dragen?) en goed te combineren is met de andere kledingstukken in je kast.

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Behalve een blog, houdt Courtney Carver ook een Facebook-pagina en een Instagram-account bij. Verder vind je op Instagram talrijke foto’s van andere vrouwen die de uitdaging aan zijn gegaan.

 

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.