Monk strap shoes

Monk strap shoes

De historie van kledingitems is niet altijd helemaal te achterhalen, dit geldt ook voor de momenteel populaire monk strap schoenen. Er is een verhaal bekend over een monnik afkomstig uit de Alpen die in de 15e eeuw een speciaal soort sandaal ontwikkelde. Een Engelsman, die deze monnik daar ontmoette, nam een paar van deze sandalen mee naar Engeland. De Engelsen waren  zo enthousiast over de sandaal dat het vrijwel direct een succes werd. Als we echter naar de feiten kijken dan zien we dat de monk strap shoe voor het eerst opduikt rond 1901. Om die reden is het aannemelijker dat het ontstaan van de schoen rond 1800 moet zijn geweest.serie  69946_1

Vandaag de dag is de monk strap schoen een integraal onderdeel van schoenenverzameling van de klassieke man. De double monk strap schoen is zelfs breed geaccepteerd. In mediterrane landen draagt men vaak de gespen (gedeeltelijk) los om hun nonchalante look te onderstrepen. De singel monk strap shoe was de eerste schoen met gespen totdat de double monk strap schoen verscheen. Door de populariteit van de dubbele gesp hebben designers nieuwe variaties gecreëerd met 3 of meer gespen. Wil je echter investeren in een duurzame garderobe die op zijn minst 10 jaar mee kan dan is een single of double monk strap het beste.

De gesp die gebruikt wordt bij de monk strap shoes was van origine een zadelgesp. Tegenwoordig zijn er diverse vormen van rechthoekig tot vierkant en ovaal tot zeshoekig. Ook het materiaal is veranderd waar voorheen de gesp gemaakt werd van koper en eventueel gecoated werd met chroom of metaal, wordt tegenwoordig ook zilver en goud gebruikt. Houdt bij het kiezen van de gespkleur rekening met de gesp van de broekriem, tas of andere metaalkleuren als manchetknopen, das- of reverspeld.

70070_1closeup-gesp  untitled-43 66247_1closeup-gesp 55509_1closeup-gesp  69673_2clos-up-gesp

Waar een single monk strap hoog of laag op de schoen kan worden gepositioneerd is bij een doubel monk strap de ruimte tussen de riempjes en de breedte van de riempjes bepalend voor het uiterlijk van de schoen. Het schijnt dat als de riempjes (straps) en de gespen in een licht driehoek met veel ruimte worden geplaatst dit prettiger is voor de waarneming van het oog. Uiteraard zijn de diverse uitvoeringen altijd een kwestie van smaak. Naast (kalfs) leer zijn een paar suede monk straps ideaal om te hebben.

img_0554-2_1      img_3358gesp-zonder-driehoek

 

Tegenwoordig zien we ook veel synthetische materialen en exotische huiden als krokodil en hagedis. Ook zien we sportieve invloeden waardoor deze klassieke schoen sneaker-achtige neigingen krijgt en combinaties met bijvoorbeeld broques.

half broque
half broque
monk strap
sneaker invloeden

.

 Naast de monk strap shoe is er ook de monk strap boot. De schone is hoger en ook de riempjes en gespen zitten hoger en meestal voorzien van drie straps.

img_3359

De monkstrap schoen is een veelzijdige schoen en geschikt voor verschillende gelegenheden. Bij strikte dresscodes hoort uiteraard ook de voorgeschreven schoen.

bronvermelding: Gentleman’s Gazette 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.