Stijliconen: Ans Markus over Stella McCartney

Stijliconen: Ans Markus over Stella McCartney

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Stella McCartneyAns Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00 x 1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers. 

Wat is Ans haar kijk op Stella McCartney?

Ik heb geen kleding van haar, wellicht toch iets te jeugdig voor mij, haha. Desondanks spreekt het stoere en toch vrouwelijk element in haar collecties mij wel aan. De geschilderde jurk is voor mij een teken dat elegantie en een vleugje stoerheid prima samen kunnen. Deze jurk komt uit een collectie van 2008 maar past nog prima in het huidige modebeeld.

Wat bewondert Ans aan Stella McCartney?

Ik bewonder haar doorzettingsvermogen! Met zo’n beroemde vader valt het niet mee om je eigen talent te laten zien. De modellen Kate Moss en Naomi Campbell liepen gratis haar eindexamenshow (1995), wat haar op veel kritiek kwam te staan. ‘De Beatle-dochter, geboren met een gouden lepel in de mond, moet ook zo nodig mode maken’ was een veelgehoorde kritiek. Ondanks deze kritieken heeft zij laten zien dat zij een plaats verdient tussen de grote ontwerpers. Al haar collecties zijn bont en leer vrij.

“As a designer, I like to work with fabrics that don’t bleed; that’s why I avoid all animal skin” by Stella McCartney

Stella Nina McCartney, zoals haar volledige naam luidt, is in september 2016 vijfenveertig geworden. Zij is de tweede dochter van Beatle-zanger en basgitarist Paul McCartney en de Amerikaanse fotografe Linda Eastman. Na een korte stage bij Christiaan LaCroix en een werkperiode bij tailleur Edward Sexton van Savile Row, kiest Stella voor een studie aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. In 1997 treedt ze bij Chloé als creatief directeur aan. Na haar vertrek bij Chloé lanceert Stella in 2001 een modelabel met duurzame mode. Ze breidt haar imperium uit met accessoires en parfum en in 2007 lanceert ze de biologische huidverzorgingslijn Care. De kindercollectie Stella McCartney Kids ziet in 2010 het licht. In 2012 is zij verantwoordelijk voor de Olympische kleding van het Britse team. November jl. heeft Stella een mannencollectie geïntroduceerd die staat voor tijdloos, energiek en modern.

“There’s no excuse for fur in this day and age” by Stella McCartney

Boek: Stella McCartney Queen of the catwalk ISBN: 9780750290548 (2016)

2000 VH1/Voque Designer of the year award

2004 Glamour Award voor beste ontwerper van het jaar.

2012 Designer Brand award en Designer of the Year

2013 benoeming tot Officier in de Orde van het Britse Rijk door koningin Elizabeth van Groot-Brittannië.

 

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.