Stijlicoon Isabel Toledo

Stijlicoon Isabel Toledo

Ans Markus by Patricia SteurAns Markus over Isabel Toledo: Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00 x 1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers. Ditmaal aandacht voor: Isabel Toledo

mode_38

quote Toledo: “FASHION IS WAT TIME LOOK LIKE”

Ans over Isabel Toledo? “Ik heb geen kleding van haar, maar de afgebeelde top zou ik best tijdens een opening of een speciale happening willen dragen. Ik ben alleen bang dat ik verder niets met mijn handen kan doen… De kleur, prachtig zwart, staat me sowieso aan. In mijn gigantische collectie kleding, zou deze top die ik schilderde, niet misstaan.”

Wat bewonder je aan Christiaan Lacroix? “Toledo ontwerpt extravagante kleding, zoals het ontwerp dat ik schilderde, als degelijke items. Michelle Obama droeg tijdens de inauguratie van Barack Obama een wollen jurk en een jas van Isabel. In mijn keuze voor couturiers voor mijn boek Hommage, viel mij haar stijl op. Er is minder over haar bekend, maar ze verdiende wel een Tony Award voor het beste kostuum voor een musical.”

michel-obama
Michelle Obama tijdens de inauguratie in een outfit van Isabel Toledo

00-holding-isabel-toledo-perfume

Isabel Toledo (links) met een model die een item uit haar collectie showt

Isabel Toledo (55) werd geboren in Cuba en groeide op in New Jersey. Opmerkelijk is dat deze relatief jonge designer in de grote boeken over designers niet voorkomt. Waarschijnlijk heeft dat te maken met haar keuze om zich niet te conformeren aan het schema van de internationale Fashion Weeks en catwalk presentaties. In 1998 besloot ze zelf te bepalen wanneer ze haar collectie wilde presenteren.  In 2006 werd Toledo benoemd tot creatief directeur bij Anne Klein. Voor haar eigen collecties tekent haar man Ruben Toledo de ontwerpen, in opdracht van Isabel. Haar werk reflecteert niet alleen een onderscheidend design, maar ook bijzondere details die het figuur op een positieve manier accentueren. In 2014 kwam zij met een plussize collectie. In Amerika geniet Toledo in ieder geval meer bekendheid dan in Europa, getuige de kleding die Michelle Obama droeg tijdens de inauguratie. Ook bracht het make-upmerk MAC in maart jl. nog een  limited edition collectie uit, in samenwerking met het fashioncouple Isabel en Ruben Toledo. De MAC Toledo Collectie heeft een witte verpakking met illustraties van Ruben Toledo.

Boek: Roots of Style Isabel Toledo ISBN: 9781101560099 (2012) 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.