Zomerse moccasins

Zomerse moccasins

De moccasin is een schoen die in de zomer vaker wordt gedragen dan in het winterseizoen. De moccasin kent een lange geschiedenis en is een van de oudste schoenvormen die we kennen. In 2006 vonden archeologen een 1400 jaar oude mocassin in Yukon in noord-Canada. Velen denken dat Indianen in Noord Amerika de grondlegger zijn van de moccasin, aannemelijker is  dat ongeveer 30.000 jaar terug de schoen uit Azië, via de Bering zee, Noord Amerika bereikte. De schoenvorm werd door de Indianen overgenomen en aangepast aan hun levensomstandigheden en aan de cultuur van de verschillende stammen. Het woord “mocassin” is afgeleid van het Powhatan-woord makasin. Rond 1615 kwam de schoenvorm naar Europa en werd aangepast tot een modieuze vrijetijdschoen.

Kenmerken moccasin:

De moccasin had van origine een zachte leren zool en werd binnenste buiten genaaid waardoor naden onzichtbaar waren. Hierdoor leek het of de moccasin uit een stuk bestond. De u vormige bovenkant werd vastgenaaid met pezen, tegenwoordig wordt hier dikwijls een leren veter voor gebruikt. Mocassins werden gemaakt van zachte gelooide huiden van een hert, buffel of bizon Tegenwoordig worden mocassins ook gemaakt van elandvacht.

De moccasin kan onderverdeeld worden in 2 types

  • Mocassins met een harde zool – Deze worden doorgaans geassocieerd met westelijke vlaktes en woestijn gebieden in Noord Amerika. De harde zool werd meestal gemaakt van taai bizonleer om de voet te beschermen tegen de het harde prairiegras, scherpe rotsen en cactussen. De neus van de schoen staat omhoog om te voorkomen dat scherpe objecten in de naden gaan of de voet verwonden.
  • Mocassins met een zachte zool – Deze worden doorgaans geassocieerd met het oostelijke bos van Noord Amerika gedomineerd door loofbossen en dennenbomen. Deze ondergrond was geschikt voor een zachte zool. De mocassin met de zachte zool werd meestal gemaakt met één stuk leer.

De moccasin is geen zakelijke schoen, de penny loafer kan daar echter wel voor door. De Noorse schoenmaker Nils Gregoriusson Tveranger wordt gezien als de bedenker van deze schoenvorm. In 1930 introduceerde Tveranger de loafer die vergelijking vertoont met de moccasin gedragen door Indianen en het schoeisel dat werd gedragen door traditionele Noorse vissers en boeren.

Kenmerkend voor de (penny) loafer is de brede band over de wreef van de voet. De band heeft in het midden een uitsnede. De legende gaat dat deze uitsnede bedoeld is om een penny in te bewaren. Zowel de moccasin als de penny loafer worden tegenwoordig door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Wil je meer lezen over de historie van de moccasin, kijk dan op de website van gentlemansgazette.com

 

penny loafer
Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.