Comme des Garcons

Comme des Garcons

Ans Markus over Comme des Garcons (1942)

Stijliconen herken je aan hun specifieke stijl. Kapsel, kleding en accessoires vormen één geheel en zijn kenmerkend voor die persoon. Ook ontwerpers kunnen stijliconen zijn: hun handtekening is duidelijk herkenbaar in hun collectie of hun invloed werkt jaren later nog steeds door. Kunstenares Ans Markus is zelf een stijlicoon en bewondert andere. Ditmaal aandacht voor: Comme des Garҫons.

Ans Markus heeft haar liefde voor mode gecombineerd met haar artistieke talent. Van de meest bekende couturiers tussen 1900 en 2000 maakte Ans, als hommage aan hen, veertig grote (2.00×1.50 m) schilderijen. Een deel daarvan is gebundeld in het boek Hommages aan Couturiers.

Wat is Ans haar kijk op Comme des Garҫons?
“Wat ik zo mooi vind aan Comme des Garҫons zijn de eigenzinnige creaties.
Niet zonder reden vallen de avantgardistische ontwerpen in de smaak bij kunstenaars,
architecten en modefans. Typerend is dat ze speelt met proporties, zoals opgebolde schouders, vreemde rugpartijen en bijzonder materiaal.
In 1981 showde Rei Kawakubo in Parijs en in rap tempo had ze een grote schare fans. Comme des Garҫons is wel een favoriet label van mij omdat het totaal anders is…”

Wat heeft Ans zelf in de kledingkast van Comme des Garҫons?
“In mijn kast heb ik twee prachtige zwarte jasjes waarvan de binnenkant net zo spannend is als de buitenkant. Een van de jasjes heeft veel losgewerkte banen waarbij het lijkt of die aan de binnenkant zitten, maar als je het draagt wordt het een volle kraag. Het andere jasje lijkt op een jacquet maar dan langer en wederom speels qua vorm. Beide jasjes zijn opvallend en zeker niet braaf! Af en toe is het leuk om iets geks te dragen.“

Quotes:
“Fashion is something you attach to yourself, put on, and through that interaction the meaning of it is born. Without the wearing of it, it has no meaning, unlike a piece of art. It is fashion because people want to buy it now, because they want to wear it now, today. Fashion is only the right now”

“For something to be beautiful it doesn’t have to be pretty”

“My energy comes from freedom and a rebellious spirit”

De tijd ver vooruit
Het Japanse merk Comme des Garҫons bestaat sinds 1969 en designer Rei Kawakubo (1942) zwaait nog immer de scepter. In 1981 wist zij de modescene in Parijs op te schudden tijdens haar debuutshow met haar provocerende snijtechnieken en versleten oppervlakten, in een tijd waarin overdaad en verleidelijke mode de boventoon voerden. Comme des Garҫons betekent Like Boys. Dit verklaart ook haar voorkeur voor de destroyed look en de provocatie tegen de geaccepteerde kledingnormen. In haar ontwerpen is veel terug te zien van haar cultuur met invloeden vanuit het zenboeddhisme en taoïsme. De nadruk ligt op eenvoud, natuurlijke vormen en vergankelijkheid. In haar creaties zoekt zij naar bescherming en heelheid van het lichaam, anders dan in de westerse mode die meestal aparte gedeeltes van het lichaam benadrukt en deze als het ware isoleren van de rest. Een symbiose tussen lichaam en kleding is haar streven. Kawakubo distantieert zich van de consumptie-ideologie, glamour en schone schijn. Kawakubo’s creativiteit heeft geleid tot vele evenementen en samenwerkingen, van museum en galerie tentoonstellingen tot architecten, fotografen, grafisch ontwerpers, en zelfs een florale kunstenaar. Samen met de kunstenaars Cindy Sherman en Jean-Pierre Raynaud ontwierp ze de set en kostuums voor Merce Cunningham’s werk Scenario, uitgevoerd op de Brooklyn Academy of Music en het Palais Garnier in Parijs. Met designer Yohji Yamamoto, Louis Vuitton en Fred Perry werkte ze ook graag samen. In 1982 en 1983 opende zij haar eerste winkels in Parijs en New York en in 1989 de Comme des Garçons flagshipstore in Tokyo.

Rei Kawakubo studeerde af in de beeldende kunst en literatuur aan de Keio University in Tokio. Nadat ze in 1967 haar Public Relations baan opzegde bij het chemische bedrijf Asahi Kasei begon ze als freelance stylist. In 1973 richtte ze officieel Comme des Garҫons op en de mannenlijn werd in 1978 toegevoegd. In 1980 verhuisde ze naar Parijs waar ze nog steeds woont met haar man Adrian Joffe. Haar eerste winkel opende ze in Parijs en inmiddels zijn er in diverse wereldsteden conceptstores te vinden. In 2013 is in de Prinsenstraat in Amsterdam een Comme des Garçons Pocket store geopend. Een winkel waar je allerlei dingen kunt kopen die je meteen in je zak kunt steken. Kawakubo is ondanks haar succes een bescheiden persoonlijkheid en geeft nauwelijks interviews.

Eerbetoon
1983 en 1987 de Mainichi Design Prize
1986 Night of the Stars award van het Fashion Group New York
1988 Mainichi Newspaper Award
1991 Veuve Clicquot Business Woman Award
1993 Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres
1997 eredoctoraat van de Royal College of Art in Londen
2000 Excellence in Design Award

Boeken:
2012 – Fashion | Comme Des Garcons | ISBN: 9783836538916
2011 Japanse Fashion Designers | ISBN: 9781847883100

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.