Duurzame accessoires: fashionable bijdrage aan een betere wereld

Duurzame accessoires: fashionable bijdrage aan een betere wereld

Biologisch katoen, fairtrade spijkerbroeken en natuurlijke materialen zoals wol en linnen; kleding gemaakt met aandacht voor mens en natuur is tegenwoordig steeds gebruikelijker, aangezien meer ontwerpers bewust omgaan met het uitkiezen van materialen en produceren van kleding. Voor accessoires zoals sieraden, zonnebrillen en tassen lijkt dit bewustzijn zowel bij ontwerper als consument wat minder aanwezig. Sieraden worden nog steeds vaak gemaakt van goud en zilver dat op onethische wijze uit de grond gehaald en verwerkt werd, terwijl zonnebrillen vaak uit niet-afbreekbaar kunststof bestaan en tassen en schoenen van leer gemaakt worden. Toch zijn er ook prachtige duurzame alternatieven voor accessoires te vinden. Dit was op de SoulSalon van dit jaar al te zien, maar we zetten graag nog een aantal andere voorbeelden op een rij.

Sieraden van goede komaf – Niets maakt een outfit zo goed af als een paar mooie sieraden. Vaak is het alleen niet duidelijk wat voor een weg die sieraden hebben afgelegd voordat je ze om je vinger, pols of hals draagt. Bij de reguliere sieradenproducenten is de kans groot dat het goud of zilver op onethische wijze gewonnen en geproduceerd wordt, zonder respect voor mens en natuur. Gelukkig zijn er ook een aantal merken die hier wel bewust mee bezig zijn. Zo maken het Nederlandse merk Taj en het Britse Made gebruik van gerecyclede metalen. Ook zijn er tal van sieradenmerken die hun producten eerlijk laten produceren met aandacht voor de werkomstandigheden van de werknemers zoals bijvoorbeeld het Amsterdamse Wildthings.

Zonnebrillen van restmateriaal– Het is misschien niet iets waar je bij het uitzoeken van een nieuwe zonnebril over nadenkt, maar de meeste brillen worden van niet-afbreekbaar kunststof gemaakt. Dit betekent dat dit materiaal niet door de natuur herkend wordt en uit zichzelf niet kan vergaan. Gelukkig zijn steeds meer merken en consumenten zich van dit probleem bewust, wat leidt tot meer creatieve en slimme oplossingen, zo ook voor zonnebrillen. Het Duitse merk WOOD Fellas ontwerpt opvallende zonnebrillen die allemaal gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals hout, hoorn en flinterdun steen. Het hout dat gebruikt wordt voor het frame is restmateriaal afkomstig van meubelproducenten. De zonnebrillen van WOOD Fellas kun je o.a. eenvoudig bij Edel-Optics bestellen.

De vegan tas – Een goede tas is een investering die zich terugbetaalt in vaak dagelijks plezierig gebruik. Leer is daarom ook een veel gekozen optie als materiaal voor een tas, aangezien het lang mee gaat en ook na veelvuldig gebruik mooi blijft. Maar natuurlijk is een tas van dit materiaal niet de duurzaamste optie. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal merken die prachtige en kwalitatief goede tassen produceren waar geen dierlijke producten in verwerkt zijn. Een voorbeeld van zo’n merk is het Canadese Matt & Natt. Zij gebruiken voor hun tassen, die nauwelijks van echt leer te onderscheiden zijn, gerecycled materiaal zoals oude plastic flessen, fietsbanden en kurk.

 

 

Carla van den Puttelaar
Meet the author / Carla van den Puttelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.